Sidor

måndag 31 december 2018

Årets album 2018, plats 5-1

Summa sumarum, ragnarök, final eller slutboss. Kalla det vad du vill, här kommer i alla fall TOPP 5 bästa albumen som släpptes under 2018. En kvintett att imponeras och hänföras av. Det har har i alla fall jag gjort.


5. EROSION - Maximum suffering
Kanadensare som imponerar stort med sin crust-dominerade musik, som är både mångfacetterad och stadig i sitt uttryck. D-beat med skönt skitig ljudbild varvas med grindpartier och redigt svängiga avstickare, vilket skapar en helhet som sticker ut. Något i riffandet för mina tankar mot inte alls genrebesläktade Bölzer. Kan också vara inställningarna på gitarrstärkarna. Hur som har Erosion lyckats kombinera en punkig och skitig aura och attityd med en progressiv musikalitet på ett ypperligt sätt, som får mig att brinna av iver.

Lyssna på: Maximum suffering, Human error, The crone, Deep in hell.


4. UN - Sentiment
Funeral doom är en genre som torde vara som klippt och skuren för oss saktmodiga norrlänningar. Trots det är det i långsammaste laget för mig. Men, om man väljer att fylla den blytunga säcken med episka melodier smälter jag som isen på Storsjön i april (eller maj om man har otur). Just detta gör Seattle-bördiga Un på ett alldeles förnämligt sätt. Deras musik beskrivs av dem själva som eterisk doom (aetherical doom) och det är ett mycket rättvist signum för den episkt och melodiskt vackra och samtidigt mullrande tunga kreation som Sentiment är. Bell Witch trollband mig fullständigt förra året - ända till en förstaplats - och Un gör jobbet under 2018. Inte riktigt ända till toppen men det beror på konkurrensen och inget annat.

Lyssna på: In it´s absence, Pools of reflection, A garden where nothing grows.


3. TRIBULATION - Down below
Bandet med värmländska rötter som förtjänar världsherravälde får mig att fundera över den gamla historian om hönan eller ägget. Är de världens snyggaste band för att de gör världens snyggaste metal, eller blir det världens snyggaste metal för att de är världens snyggaste band? Inte så noga vad som är ursprunget till deras skönhet, sköna är de i alla fall. Hyllningskören i hårdrocksvärlden över Down below är unison, och det ska den vara,  det här är årets snyggaste album. Lika genialiska och egna som Tribulation är i sitt musikskapande, lika tilldragande och lättälskad är deras musik. Tribulation har hittat det gyllene snittet inom hårdrocken, och hela världen ligger framför deras fötter. Jag ligger längst fram och dreglar diskret över tårna på dem.

Lyssna på: Nightbound, Cries from the underworld, The world.



2. DÖDSRIT - Spirit crusher
Crustpunkig enmans-black metal med antifascistiska texter och episka melodibyggen. Otippat, kanske du tänker? Ett av årets bästa album, tänker jag. Eriksgata rakt in i hjärtat från start är det som gällt för Dödsrit och Spirit crusher, som är min första bekantskap med Christoffer Öster, dalmasen som är hjärnan bakom. Ett enmansprojekt som verkar hört mina böner om att bli ett band, så det finns en teoretisk chans att man får se detta live i framtiden. Enligt diverse Internetbaserade källor har Christoffer nämligen knutit några holländare till projektet och bandet har därmed fyrdubblats till en kvartett. Jag kan inte nog trycka på hur fantastiskt bra Dödsrit är, med alla de ingredienser man behöver för ett lyckligt liv. Melodi, ursinne och episka låtlängder.

Lyssna på: Aura, Ändlösa ådror, Spirit crusher.


1. AGRIMONIA - Awaken
Jag har ALDRIG varit så säker på min nummer ett någonsin (dvs sedan 2013, då jag började utsätta mig för detta grubbleri) som med Agrimonia och Awaken. Ögonen tåras när jag tänker på hur detta fantastiska album har följt mig hela året och aldrig svikit, aldrig vikit en tum. Det är exakt vad jag behöver, i alla lägen. Tyngd, mörker, uppkäftighet, skönhet och utmaning på samma gång, och jag kan helt enkelt inte få nog. Det är väldigt få alster som klarar det, i och med det uthållighetstest som den digitala musikbranschens dignande utbud och därmed korta uppmärksamhetsspann innebär. Doom, crust, black, death och post metal i en helt perfekt symbios som inte liknar något annat jag hört. 2018 är över men livet går vidare, lite starkare och lite bättre. Allt tack vare Agrimonia och Awaken. Glöm aldrig den helande kraft som finns i vrålmusiken.

Nästa år kommer Spidergawd släppa 2019 års bästa skiva. Möjligen i konkurrens av Skraeckoedlan. Eller Misery Index. Eller Tool. Ja, ni fattar. Det kommer ett nästa år också. Det lär bli fett. Kom ihåg vart ni hörde det först.

HELA LISTAN:

1. AGRIMONIA - Awaken
2. DÖDSRIT - Spirit crusher
3. TRIBULATION - Down below
4. UN - Sentiment
5. EROSION - Maximum suffering
6. SVARTKONST - Devil's blood
7. GHOST - Prequelle
8. KHEMMIS - Desolation
9. A PERFECT CIRCLE - Eat the elephant
10. WINDHAND - Eternal return
11. ONDT BLOD - Natur
12. MANTAR - The modern art of setting ablaze
13. BLOODBATH - The arrow of satan is drawn
14. TURNSTILE - Time & Space
15. THE CROWN - Cobra speed venom
16. BEHEMOTH - I loved you at your darkest
17. TURBONEGRO - ROCK N ROLL MACHINE
18. VANHELGD - Deimos sanktuarium
19. ZEAL & ARDOR - Stranger fruit
20. VEIN - Errorzone

LÄNKAR:
https://veckansvral.blogspot.com/2018/12/arets-album-2018-plats-10-6.html
https://veckansvral.blogspot.com/2018/12/arets-album-2018-plats-15-11.html
https://veckansvral.blogspot.com/2018/12/arets-album-2018-plats-20-16.html

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar