söndag 13 juli 2014

12/7-13/7 Helgvrål: Menace - Positron, Usnea - Chaoskampf

På grund av besök av Herr Latman blev det inget upplagt igår. Därav blir dagens vrål tudelat mellan två tunga men sinsemellan helt olika bidrag, nämligen Menace och Usnea. 

Menace är i mångt och mycket ett enmansprojekt, även om bandet har fler medlemmar. Hjärnan bakom bandet är nämligen ingen mindre än Mitch Harris, mest känd som gitarrist/vokalist i anrika och stilbildande Napalm Death. Harris beskriver Menace som mer än ett band eller ett soloprojekt, det är resultatet av hans livsverk. Frukten av detta är en experimentell, progressiv och helt unik musik som balanserar mellan rock och progressiv metal, där jag får vibbar av Tool och kanske lite Deftones, utan att egentligen göra musiken rättvisa. Egenheten späs på av i sammanhanget udda inslag som stråkar och keyboards. Menace släppte sitt debutalbum "Impact Velocity" i mars i år på Season of Mist och jag måste erkänna att en lyssning på hela skivan var en utmaning, medan låtarna var för sig har sina kvalitéer. "Positron" har en refräng som tilltalar och påminner mig lite om Deftones, därför får den representera detta ambitiösa och egensinnade projekt.



Usnea. Foto: metal-archives.com
Även Usnea blandar och ger i sin musik, men nu handlar det om betydligt dystrare tongångar. Långsam, blytung doom och sludge metal varvas med ursinnig black metal i låtar så långa att du hinner laga maten och äta den och ändå inte passerat låt nummer två på deras självbetitlade debut, som släpptes förra året på Relapse Records. Den innehåller fyra kompositioner som ingen går på under tio minuter. Passande nog är Usnea det latinska namnet för ett släkte av lavar, som ju för en rätt långdragen tillvaro, precis som bandets musik. Är jag på rätt humör, vilket jag är denna regniga och deppiga söndag, är Usnea helt perfekt underhållning och jag rekommenderar att du ger dem den tid de kräver.


LÄNKAR:
http://usneadoom.bandcamp.com
http://www.season-of-mist.com/bands/menace

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar