söndag 13 april 2014

Lyssnat på vecka 15!

VV har förnyat sig i veckan genom att etablera sig på de så kallade sociala medierna. Än så länge är dock tillvaron relativt asocial eftersom jag inte har så många följare. Skulle man vara intresserad av att bli en sådan kollar man upp @veckans_vral på Instagram, Veckans Vrål på Facebook (som iofs funnits ett tag, men det likväl är få som följer) samt @Veckansvral på Twitter. Nog om det, nu till listan!
Exhumed. Source: Metal Archives.

Redig och rutinerad dödsmetall inleder veckans lista. Exhumed har varit med ända sedan 1990, men det är endast är sångaren och gitarristen Matt Harvey som är kvar från originalsättningen. Honom exkluderad har bandet nämligen bytt medlemmar lika ofta som det är rekommenderat att byta bromsvätska, det vill säga vartannat år. Från soliga San Jose kommer denna kvartett som bland annat nämner tidiga Entombed som sina influenser. Texterna? Mest blod. Men med en djupare mening om man ska tro Matt Harvey, som t ex kritik mot den amerikanska konsumtionshysterin. Det är i alla fall mycket trevlig döds man får sig till livs på nyaste skivan "Necrocacy" (2013).

Ronnie James Dio (R.I.P) möter Corey Taylor och kärlek uppstår. När jag lyssnar på Taylors version av "Rainbow in the dark" på nyligen släppta hyllningsskivan "Ronnie James Dio: This is your life" sprids nämligen den välbekanta hårdrocksvärmen i kroppen. Det spelar ingen roll att jag inte var ett inbitet Dio-fan när det begav sig, eller att jag egentligen inte lyssnat engagerat på Slipknot sedan första skivan och inte alls på Stone Sour. Jag blir nostalgisk ändå. För hårdrock är vackert, även när den hade platsat på en blöt after ski i Åre.

Kompetent och harmonisk crustpunk ifrån Nashville i form av återuppståndna From Ashes Rise får försöka lägga lite sordi på stämningen efter coverhysterin innan australienska Circles kliver på med rensjungen och snygg progressiv metal i djentklassen.

Veckans avslutning är en pepp inför nästa veckas vrålklimax, nämligen Hatebreed, The Resistance och Grieved som har gemensamt att de spelar på Kulturbolaget imorgon måndag. Det kan omöjligen finnas bättre sätt att inleda en vecka på. Hardcore-giganterna i Hatebreed behöver inte presenteras närmre. Sedan "Perseverance" (2002) släpptes har VV haft mer än ett gott öga till jänkarna. På Roskilde 2004 lyckades jag dock med konststycket att missa (öla bort, snarare) hela deras konsert förutom avslutningsnumret "I will be heard" och den tragedin har alltså inte fått upprättelse förrän nu. Måndagen blir inte sämre av att stockholmarna i Grieved är ett av två förband. Deras fullängdardebut "Samaritans" (2012) är en riktigt habil hardcore-skiva. Malande, tunga gitarrer och frenetiskt drivet trummande som ger oss en käftsmäll som vi tjänat ihop till. Fantastiskt och välgörande mörk hardcore som vi vill ha mer av under 2014. En split-EP med Runes släpptes förra året i alla fall. Spana in videon till briljanta "Mirage" från den.


Det andra förbandet är inga duvungar i sammanhanget utan The Resistance, som får betecknas som lite av en supergrupp, med Marco Aro, fd The Haunted på sång och Jesper Strömblad, fd In Flames på gitarr för att nämna några. Resultatet av en sådan superbrygd är en fantastiskt svängig, tung och hardcoreinfluerad dödsmetall som också låter en del Entombed. Debutalbumet "Scars" släpptes förra året och är rakt igenom svinbra. Jag slutar aldrig förvånas av hur otroligt mycket vrålkompetens det finns i lilla Sverige.



LÄNKAR
https://www.facebook.com/ExhumedOfficial
https://www.facebook.com/fromashesrise
https://www.facebook.com/listentocircles
http://hatebreed.com
http://grieved.tumblr.com https://www.facebook.com/grievedhc
https://www.facebook.com/theresistanceswe

Kramar VV







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar