måndag 4 augusti 2014

Ett sista vrål innan semestern!

I mitt riktiga liv har jag redan haft en veckas semester men från vrålet är man som tur är aldrig ledig. Jag ska dock göra ett försök att ta en liten paus från bloggandet. Om inte abstinensen blir för stor är tanken att resten av augusti blir fritt och att Veckans Vrål återkommer med förnyade krafter i september igen.

Det hade ju varit oförskämt att lämna utan att erbjuda lite musik att njuta av under den sista sommarmånaden. Förra veckan strävade jag efter att uppnå en så tung och hård samling låtar som möjligt. Följaktligen har målet denna vecka varit att lätta upp stämningen lite. Därför är det mer dur än moll, mer upptempo än tyngd och mer glädje än ilska som kännetecknar följande sju låtar.

Bombus. Foto: www.bombusmusic.com
Vi inleder i ösigt och punkigt tvåtaktstempo med göteborgarna i Bombus och låten "Enter the night", hämtad från senaste skivan "The Poet And The Parrot" (2013) som släpptes förra hösten och fick lysande recensioner. Det låter både lite Motörhead och Entombed samtidigt som Bombus har en intensitet och ombytlighet som är deras egen. Riktigt trevligt är det och jag hade gärna sett energin i musiken omsättas live inom en snar framtid.

Från Michigan kommer La Dispute med en egen och speciell post-hardcore med sångaren Jordan Dreyers spoken word-influerade screamo-vrål som dess största säregenhet. Musiken påminner mycket om band som Defeater och Touche Amoré, så gillar man det lär nya skivan "Rooms Of The House" passa alldeles utmärkt. Tidigare låg man på No Sleep Records, tillsammans med bl. a. svenska Grieved, men från och med årets släpp har bandet en egen label, Better Living.

Landsmännen i Agalloch bjuder på en mycket behaglig mish-mash mellan postrock och black metal, en blandning som band som The Great Old Ones och förra årets kritikerälsklingar Deafheaven visat fungerar utmärkt. Likaså Agalloch bemästrar detta på ett alldeles förträffligt sätt och blandar även in influenser från folkmusik och folklore i sin musik, texter och även live, då man bl. a. inreder scenen med trädetaljer och rökelse för att likna hemmiljön i Portland. Låt sångaren förföra dig med sina black metal-viskningar, förmodligen innehållandes endast glada nyheter. Vi håller oss kvar i samma kvarter musikaliskt en stund med tyska och dessvärre precis nedlagda Omega Massif. De kör på ett mer klassisk postmetal-stuk i stil med t. ex. VV:s husgudar Cult Of Luna. Faktum är att man liknar svenskarna en del och det gör det till mycket trevlig lyssning.

Avslutningsvis höjs tempot och humöret med en ryckig och härlig trestegsraket. Det var längesen vi fick oss lite stoner metal till livs vilket ingen ska behöva uthärda för länge. Red Fang åtgärdar det snabbt och effektivt med "DOEN" från senaste skivan "Whales And Leeches" (2013). Mastodon har släppt en riktigt mysig och catchy skiva i "Once More Around The Sun" (2014) och frågan är om inte "The Motherload" är mysigast av dem alla. På "The Motherload" är det överjordiska trummisen Brann Dailor som står för det mesta av sången med sin pojkbandslena stämma och det är en riktig super-hit i mina öron. Många konservativa fans lär rynka en del på näsan över hur lättsmält det är men eftersom mitt personliga förhållande med Mastodon inte sträcker sig jättelångt tillbaka i tiden kan jag inte göra annat än att uppskatta utvecklingen. Apropå mysigt och pojkbandslent så får mytomspunna rockarna i Ghost avsluta. Det gör de med fenomenala "Body and blood" som innehåller en av förra årets mest allsångsvänliga refränger, vackert framsjunget av anonyma (nåja, vissa påstår sig veta) frontmannen Papa Emeritus II.

Så avslutas så sommaren på Veckans Vrål, vilket också får bli ett halvårsbokslut. Det kan konstateras att första halvan av 2014 har givit oss några av årets bästa album, några av de mest fantastiska låtarna jag någonsin hört samt en hel del minnesvärda konserter. Nu återstår det för andra halvan att försöka toppa det och kanske kan svenska giganter som Raised Fist, At The Gates och In Flames utmana med sina stundande och minst sagt efterlängtade skivsläpp. Det är i varje fall några av höjdpunkterna inför hösten och vintern.

Ha ett fantastiskt augusti!

Kramar VVLÄNKAR:
http://www.bombusmusic.com/
http://www.ladisputemusic.com
https://www.agalloch.org
https://www.facebook.com/omegamassif
https://www.facebook.com/redfangband
http://www.mastodonrocks.com/?frontpage=true
http://ghost-official.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar