onsdag 14 januari 2015

The Årets Album 2014 Countdown, plats 15-11.

2014 var ett formidabelt vrålår på många sätt, inte minst genom alla de spännande, nydanande, efterlängtade, ögonbryns- och livshöjande album som släppts under året. Som alltid innebär den summativa bedömningen av året ett rent helvete. Man inser att man inte lyssnat på allt, och att det inte är möjligt. Man brottas mellan att alla ska med, samtidigt som alla inte kan hamna på delad plats.

Här kommer den i alla fall, Veckans Vrål Årets Album Of The Year Countdown, del 1.

15. Marmozets - The weird and wonderful Marmozets
Marmozets
De brittiska ynglingarna i Marmozets får anses som en av förra årets snackisar och Roadrunner Records är nog mycket nöjda med det nyförvärvet. Det syskonspäckade bandet har lyckats med ett poppigt och lättsmält album som samtidigt är progressivt och sticker ut, och som sammantaget är både intressant och behagligt att lyssna på. Influenserna av mathcore i de tyngre partierna finns med som en extra krydda bland svängiga riff och melodiösa, catchy refränger. The Weird And Wonderful Marmozets är precis det kidsen behöver, unga som gamla.14. At The Gates - At war with reality
Legenderna i At The Gates återvänder till verkligen med en habil insats på At war with reality. Jag har ändå fått brottats en del med det hett efterlängtade albumet men landat i att det är vad man kan förvänta sig och lite till, men kanske inte så mycket mer. Hur som helst, även om nostalgin spelar in en del har At war with reality förtjänat sin plats på en lista över årets bästa album. I kategorin comeback hade de legat etta.
13. Killer Be Killed - Killer Be Killed
Med superhiten "Wings of feather of wax" inleder supergruppen Killer Be Killed sitt debutalbum på ett supersvängigt sätt. När Soulfly, Dillinger Escape Plan, Mastodon och Mars Volta möts i ett band tar nämligen alla invecklade rytmer och avancerade, progressiva element från originalbanden ut varandra och det bjuds in till ett svängigt och catchy metalparty. Och den inbjudan tackar man ju inte nej till i första taget.
12. Tombs - Savage gold
I och med Savage Gold har jag fått upp ögonen för vilt blandande och experimenterande Tombs från Brooklyn, New York. Lika delar black, sludge, doom och post metal samsas i en intressant hybrid som kanske inte får mig att studsa av glädje vid första lyssningen men som långsamt växer på mig likt en välkommen ansiktsbehåring. Allt för att släppa ut mig på andra sidan, lite visare, lite mognare. Det är sådana skivor som håller i längden.
YAITW. Foto: metalsucks.net
11. Young And In The Way - When life comes to death
Lås in era döttrar. Och söner samt annan släkt och vänner som ni håller av för den delen. YAITW gör ont och kanske vill dig ont också. Men ack så fint det är att få ett musikaliskt njurslag, precis när man trodde man var trygg. Blackened crust med lite grindcore-feeling kallar vi det kompakta och aggressivt mörka kaoset som presenteras på When life comes to death och som fullkomligt slog mig av stolen när jag stötte på det. Helt fantastiskt, otroligt intensivt och till råga på allt så svänger det.
Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar