söndag 18 januari 2015

The Årets Album 2014 countdown, plats 10-6.

Mastodon, Live @ STHLM Fields 2014.
10. Mastodon - Once more 'round the sun
Giganterna i Mastodon har i Once more 'round the sun egentligen åstadkommit en riktigt stabil
rockskiva mer än en vrålprodukt. Det är nämligen rätt rakt på sak för att vara Hinds, Sanders och gänget och innehåller riktigt radiovänliga hits som "The Motherload" och "High Road". Vissa kanske rynkar på näsan åt rörelsen mot det mindre progressiva men jag kan inte låta bli att gilla det skarpt. Och fenomenale Troy Sanders är därmed representerad på två platser i årets lista. 
9. Misery Index - The Killing Gods
Med sin brutala och tekniskt nästintill perfekta deathgrind, har Misery Index sedan släppet av fenomenala Traitors (2008) varit ett av mina favoritband när det gäller de allra tyngsta formerna av metal. Inte konstigt då att jag hade skyhöga förväntningar på The killing Gods. Förväntningar som kanske inte infriades till 100 %. The killing Gods är mindre intensivt i jämförelse med tidigare album och med en mindre dos grind och större andel malande death med minskad brutalitet som följd. Nu ska det sägas att The killing Gods inte är någon promenad i parken utan håller hög klass och musikalisk svårighetsgrad. Den känns tyvärr känslomässigt inte lika aggressivt som Misery Index är i sina bästa stunder. Tack vare hög lägstanivå är det ändå ingen tvekan att The killing Gods ska in på topp 10. Hoppas de lackar ur lite mer till nästa gång bara.

8. Junius - Days of the fallen sun
Ok, att beteckna Junius som vrål kanske är att töja lite på begreppet. Men det är jag mer än villig att göra inför den tunga, melodiösa och i det närmaste klassiskt komponerade rock som Bostonbandet spelar, och som har tydliga spår av postrock och postmetal i sig. Days of the fallen sun är en samling vackra och melankoliska låtar som satte sig direkt, där "Battle in the sky" är mest metal om man råkar vara känslig för mjuk musik.
The Great Old Ones
7. The Great Old Ones - Tekeli-Li
Franska The Great Old Ones har verkligen sinne för stämning och skönhet i sin blandning av postrock och black metal, och Tekeli-Li har varit en av mina favoriter året igenom. Oavsett om jag befinner mig i horisontalläge på en strand eller i gnistrande kalla vinterlandskap så målar The Great Old Ones verkligheten vackrare med sin fantastiska musik. Egentligen är det bara det faktum att det släppts så många otroligt bra vrålalbum under 2014 som hindrat Tekeli-Li från att hamna betydligt högre.

 


6. Agalloch - The serphent and the sphere

Så till ett band och en skiva som växt oerhört på mig under året. Agalloch från Portland, Oregon har i The serphent and the sphere åstadkommit en otroligt vacker skiva, och med sin progressiva mix av folk metal, black metal och postrock låter det som inget annat. Viskande black metal-sång och melodiösa ljudlandskap ger en episk känsla och låtar som "Dark matter Gods" och "Celestial effigy" är rakt igenom melodiös perfektion. The serphent and the sphere är en skiva som vidgat mina musikaliska vyer under året och sådant ska premieras.

 

Redo för topp fem? Huuga, det är bra grejer där alltså.

Kramar VV


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar