onsdag 7 oktober 2015

Veckans Vrål Presenterar: MONOLORD

Jag stötte på Monolords tunga toner när jag lyssnade in mig på akterna inför denna sommarens upplaga av Copenhell i Köpenhamn. Deras blytunga och psykedeliska grooves växte på mig lika obevekligt smygande som mossa växer på sten. Ungefär så lång tid tar för övrigt också bandets låtar på sig från start till slut. Det är alltså precis som det ska vara i doomsvängen. När jag sedan såg dem avsluta fredagen på Copenhell (läs om det här) blev jag frälst på riktigt.

Monolord. Från vänster: Mika Häkki, Thomas V Jäger och Esben Willems. Foto: Hank Oscarsson
Monolord grundades 2013 och består av Thomas V Jäger, gitarr och sång, Esben Willems, trummor, båda med ursprung i rockbandet Marulk samt Mika Häkki, bas, bland annat med rutin i anrika och fina finska grindcorebandet Rotten Sound. Bandet har två fullängdare i bagaget. Debuten Empress Rising (2014) fick fin kritik och uppföljaren Vænir (2015) har seglat upp som ett av årets bästa metalalbum hos en del tyckare, samt har fått fina vitsord överallt där tyngre musik diskuteras och bedöms. Ni fattar att Veckans Vrål var tvungen att ta sig ett mailbaserat snack med Esben Willems, trummis i denna trio, som helt klart är på rask väg uppåt.

Vilka är Monolord? Berätta lite om bandets historia.
Många spontana jam i ett tidigare band (Marulk, reds anm) landade ofta - eller alltid - i massiva väggar av muller och långsamt groove, så det var ofrånkomligt att vi till sist skulle skriva några låtar och spela in det. Plötsligt var Monolord ett band och Empress Rising (2014) var inspelad. Det var för övrigt under den inspelningen som Mika (bas, reds anm) gjorde entré och vi hittade formen som band, på flera plan. När vi sedan inledde samarbetet med den ostoppbara Daniel Hall och hans label Riding Easy Records kom snöbollen i rullning.

Vænir (2015) hyllas av många och jag har stött på den på topplistor över årets hittills bästa metalbum. Hur märker ni själva av framgången? 
Framför allt genom att fler upptäcker bandet, gillar det vi gör och följer oss. Vi har helt fantastiska fans, sköna människor som stöttar oss i alla lägen. DIY-scenen där vi rör oss handlar mycket om nära kontakter med fans. En stor bonus med att turnera är just det, att träffa nya människor som visar oss saker vi inte tidigare kände till, till exempel tidigare okända kaffe- och ölvärldar, lika intressant och inspirerande varje gång.

Vad har ni för er just nu?
I skrivande stund sitter vi i en turnébuss någonstans mellan Rom och Milano. Vi är just nu ute på en kort europaturné med nio gig genom sju länder, så det blir en del bussröv. Men alltid lika peppande att komma till ett nytt ställe och spela live för nya människor. Att stå på scenen är en svårslagen upplevelse som faktiskt aldrig blir tråkig. I övrigt förbereder vi inför en månad lång USA-turné där vi är förband till Windhand, så efter den här vändan är vi hemma drygt en vecka innan vi åker.

Vad händer framöver för Monolord? 
Ny musik jobbar vi hela tiden med, så det närmaste släppet är en låt till soundtracket till en animerad film, Doom: An Animated Tale of Metal and Art. När nästa släpp efter det blir får vi ta ställning till efter höstens turnerande. Vi avslutar i alla fall året hemma i Sverige med Klubb Undergången i Stockholm 28/11 och Scorched Tundra Festival i Göteborg 18/12.

Till sist, vad lyssnar ni på just nu? Ge oss era bästa lyssningstips! 
Elvis: As Recorded At Madison Square Garden (1972). Funkar alltid i alla lägen. Den väcker oss efter fyra timmars dålig sömn, den håller oss vakna under tio timmars bussåkande till nästa stad, den peppar inför kvällens gig när vi närmar oss. Funkar dessutom perfekt till både kaffe och öl, inte många plattor som håller det måttet.

I väntan på att Monolord kommer till din stad och tynger tillvaron med sin musik på sitt fantastiskt upplyftande sätt så bör du lyssna in dig och hålla koll på detta band, till exempel genom att klicka in dig på länkarna nedan. Och tack Monolord för pratstunden!

LÄNKAR:Kramar VV2 kommentarer:

 1. Bra intervju! Lyssnar nu. Verkar rätt cool!

  /mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! De är bra. Du är min enda kommenterare, bra där!

   Radera