torsdag 8 oktober 2015

Lyssnat på: SEPTEMBER

Höstens första lista blandar ursinnigt med lågmält, ljus med mörker och vackert med brokigt. Ungefär som hösten beter sig alltså. Soundtracket som följer dig på vägen mot mörkare tider får du, som alltid, här på Veckans Vrål. Om du vill.

Soilwork - "The ride majestic"
Melodisk death metal med göteborgskt sound men med bas i Helsingborg. Från nya albumet The Ride Majestic (2015) som är det bästa på mycket länge från bandet. Snyggt producerat och välskrivet, och för första gången sedan fina Stabbing the drama (2005) är jag riktigt intresserad.

Soilwork. Foto: metalinjection.net
Columns - "No one´s fucking waiting"
Grindcore med death metalinfluenser från Charlotte, North Carolina. Smutsigt, snabbt och stundtals riktigt svängigt. Från Please explode (2014).

Bring Me The Horizon - "Avalanche"
Oliver Sykes och resten av giganterna från Sheffield har lämnat mycket av sin deathcore och metalcore bakom sig. Nya skivan That´s´the spirit (2015) är ofta mer pop än metal med mycket elektroniska influenser. Som vanligt brottas jag med sådant beteende men landar ofta i att det är rätt behagligt i lagom dos. "Avalanche" är en fin popmetalballad och det är jag svag för.

Deafheaven - "Brought to the water"
Ett av årets mest efterlängtade släpp är nog för många Deafheavens New Bermuda (2015) och i förra veckan kom femlåtarseposet som ska motstå förväntningarna efter dundersuccén Sunbather (2013). Det jag hört hittills är de två singlarna som jag tycker står pall för trycket. Jag lär återkomma i ämnet.

Man The Machetes. Foto: indierecordings.no
Man The Machetes - "Til døden samler oss"
Från Trondheim kommer Man The Machetes som absolut utan att blekna i jämförelse rör sig i samma musikaliska fåra som giganterna Kvelertak. Precis som landsmännen kör de en mycket lyckad mix av rockigt, medryckande och melodiöst gitarrfokus med hardcore och metalinfluenser. Man The Machetes är dock mer hardcore och punk än landsmännen. Senaste skivan Av nag (2015) är ren energi rakt igenom och är en fröjd att lyssna på.

Human Improvement Process - "Tortured hands of reason"
Technical death metal från Modena, Italien med en skön bas av melodi i gitarrerna. Det blir riktigt vackert ibland och kontrasten med dödsvrål och avancerade takter gör Human Improvement Process riktigt intressant. Från trelåtars-EP:n Enemies of the sun (2015).


Human Improvement Process. 
Elder - "Lore"
Hösten har bjudit på ett potentiellt nytt favoritband i form av Elder från Fairway, Massachusetts. Doom och sludge metal möter psykedelisk stoner rock och det blir något helt fantastiskt av det. Vackra och melodiösa partier blandas med driven och skitig sludge i kompositioner som sällan ryms inom tio minuter. Helt underbart om man gillar gitarrbaserad musik, och det gör vi ju. Sista minuterna är magiska i "Lore". De första 13 också. Från Lore (2015), ett av årets bästa album hittills.

Cattle Decapitation - "Manufactured extinct"
Brutal deathgrind med melodiösa rensångsinslag? Ja, varför inte? Från San Diego, Kalifornien kommer Cattle Decapitation som faktiskt är riktigt catchy mellan varven. Uppblandat med ursinnigt snabb och teknisk deathgrind blir det en ganska speciell och intressant mix. Från The anthropocene extinction (2015). För övrigt ett av de tio första akterna som släppts till nästa års Roskildefestival.

Minsk - "Within and without"
Man hade ju önskat att detta intressanta band faktiskt kom från Vitrysslands huvudstad men de är dessvärre från USA som alla andra. Peoria, Illinois för att vara exakt. Hur som helst spelar de en psykedelisk hybrid av sludge och post metal som växer ordentligt för varje lyssning. Deras senaste The crash and the draw (2015) aspirerar även den på en plats av de bästa albumen hittills i år.

Maruta - "Stride endlessly through scorched earth"
Kaotisk grindcore med influenser från death metal och som är så pass intensivt och aggressivt att det blir avslappnande när jag är på rätt humör. Inget för känsliga hjärtan dock. Att bandet kommer från soliga Miami kan man inte tro när man hör dem. Från Remain dystopian (2015). 


Kramar VV

1 kommentar:

  1. Ska titta närmre på den här listan vi tillfälle. Mycke punkish vad det verkar=)

    Vill tipsa om ett bra doom/black-album som jag snubblade över häromdagen: Saturnalia Temple - To the Other. Lite lo-fi, men det funkar när man lyssnat ett tag, Bara lyssnat igenom en gång, men då var det jäkligt bra.

    /mattias

    SvaraRadera