söndag 1 november 2015

Veckans Vrål Presenterar: INSIDE THE ARTISTS HEAD

Näst på tur i följetongen Veckans Vrål Presenterar: är Inside The Artists Head från Växjö, som i dagarna är albumaktuella med nya albumet Age of suffering (2015) på bekanta labeln Rexius Records (huserar bl. a. metalcorebandet As They Arrive, som VV skrivit om tidigare här).

Inside The Artists Head startade som ett rent studioprojekt 2010 av sångaren Jonas Stark och en vän till honom. Projektets musikaliska inriktning då var hardcore och punkrock. Snabbt utvecklades tvåmannaprojektet till ett fullständigt band som började få spelningar på de lokala haken i Växjö. 2012 släpptes EP:n Paint your mind (2012). Bandet bytte medlemmar och experimenterade musikaliskt tills man 2013 hittade sin nuvarande konstellation med Dino Helmefalk på bas, Johan Nöjd och Tony Pettersson på gitarr, Johan Svensson på trummor och Jonas Stark som vokalist. Sedan dess har bandets musik spridits både inom och utanför Sveriges gränser. 2014 släpptes EP:n Filth and lies (2014) och bandet turnérade bland annat i Storbritannien och Österrike. I somras signades Inside The Artists Head av Rexius Records och släppte alltså nya albumet Age of suffering den 28/10. VV har tagit sig ett snack med smålänningarna och självklart också gett nya skivan en ordentlig genomlyssning.

Inside The Artists Head. Foto: ITAH
Hur skulle ni beskriva er musik?
Melodiöst och svängigt med rötterna i hardcore, där vi började.

Vilka är era influenser?
Vi i bandet har alla olika musikalisk bakgrund så musiken blir ju en blandning av alla våra individuella influenser, som man kan hitta lite varstans. Som band är vi ganska breda i vår musiksmak så allt från gamla Slayer till Red Hot Chili Peppers, just eftersom vi har så olika preferenser individuellt sett.

Vad särskiljer just er från andra band?
Vi försöker att inte använda etablerade formler för hur ett metalband ska låta. Till exempel försöker vi inte ha ett typiskt breakdown där man brukar ha det utan försöker bryta det förväntade.

Ni har precis släppt en ny skiva. Vad har ni för förväntningar?
Att nå nya lyssnare men samtidigt tillfredsställa de gamla. Det är alltid några gamla fans som tycker att det gamla var bättre. Själva upplever vi att det nya materialet tilltalar en bredare massa än tidigare men vi vill ju att de gamla fansen ska vara nöjda också så klart.

Vad har ni för ambitioner och planer inför framtiden?
Närmast på tur är releasefesten på Jazzhuset i Göteborg på lördag (igår, reds anm). Sen att spela skivan på turnéer runt omkring. Fortsätta utveckla soundet på bandet och släppa nytt album inom en tvåårsperiod.

Till sist, ge mig era bästa lyssningstips för tillfället!
Gamla Bob Marleyvinyler, haha. Men om man går in på metal så gammal svensk melodisk black metal och death metal som Dissection, In Flames och At The Gates. Dino (bas, reds anm) föredrar lite äldre musik. De andra skulle nog säga senaste Ghost Inside eller Amaranthe.

RECENSION

Inside The Artists Head blandar och ger ur den musikaliska godispåsen på Age of suffering (2015). Hardcore, groove metal och metalcore nämns som bandets signum på deras facebooksida men jag tycker inte vi kan stanna där riktigt. Till exempel får jag på ösiga dängan "Friday" stundtals sköna vibbar av old school death metal som fans av Entombed hade kunnat stå och headbanga till. En hel del melodisk death metal har också fått en plats på skivan och jag kan till och med skönja lite djentinspirerade basgångar i sticket på "Dead man´s hand". Lägg sen till rensångsrefränger som på till exempel "Drowned by hatred" andas lättsmält punkrock.

Omväxling förnöjer som bekant, och även om Inside The Artists Head ibland spretar åt olika håll musikaliskt blir helheten inte schizofren utan binds samman av den gemensamma nämnaren i bandets musik, nämligen det ständiga drivet och det melodiösa i låtarna. På mitt favoritspår, ovan nämnda "Friday", samsas hardcoresväng med driven old school death metal på ett briljant sätt som får mig att studsa av entusiasm i skrivarfåtöljen här hemma. Låtar som "Shallow grave" visar på ett snyggt melodiskt gitarrarbete som kombinerat med både ösighet och tyngd skapar en superhit i mina öron. Det enda jag kan identifiera som drar ner helhetsintrycket är vissa rensångspartier som egentligen inte hade behövts för att lyfta refrängerna. Hitpotentialen i låtarna är stark nog ändå. Inside The Artists Head har all potential att fortsätta erövra världen och jag kommer inte bli förvånad om jag stöter på dem i större sammanhang framöver.

LÄNKAR
http://www.insidetheartistshead.com/
https://www.facebook.com/Insidetheartistshead/
https://instagram.com/insidetheband/
https://www.rexiusrecords.com/release-age-of-suffering-by-inside-the-artists-head/

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar