torsdag 5 november 2015

Lyssnat på: OKTOBER

Melechesh - "Multiple truths"
Tungt och svängigt band ursprungligen från Israel och Nederländerna som blandar thrash metal med black metal samt orientaliska harmonier. På "Multiple thruths" från senaste skivan Enki (2015) blir det riktigt catchy.

Kylesa - "Lost and confused"
Från sludgemeckat Savannah, Georgia (huserar band som Baroness, Black Tusk t. ex.) kommer ett av världens coolaste band, Kylesa. Inte obekanta för någon, hoppas jag. Om så är fallet har du mycket gott framför dig. Bandet spelar nämligen en helt fantastisk sludge/stoner metal med en musikalisk spännvidd som är få förunnade, inte minst tack vare att frontfigurerna Laura Pleasants och Phillip Cope bollar sången emellan sig på ett mycket förtjänstfullt sätt. På senaste skivan Exhausting fire (2015) får bandets psykedeliskt rockiga sida ännu mer plats än på tidigare alster. He bar å njut.

Eternal Sleep. Foto: Eternal Sleep
Eternal Sleep - "Pyramid"
Riktigt tung och oerhört njutbar hardcore från Pittsburgh, USA. Senaste EP:n Belief in the truth of nothing är grym.

Lamb Of God - "Embers"
Groove metal med nog mycket sväng för att ta de stora arenorna med storm. Apropå det så lyckades jag missa bandets spelning på Roskilde i somras, just på scenen Arena. Det är lätt att vara efterklok men festivalhjärnan lyder ibland dess tillhörande festivalkropp alldeles för mycket. Chino Moreno från Deftones gör ett gästspel på "Embers" och höjer låten till magiska nivåer. Från hyllade VII:Sturm und drang (2015).

Myrkur, live Roskilde 2015. Foto: Veckans Vrål
Myrkur - "Onde børn"
Vacker, mörk och drömsk black metal som är effektfullt uppblandad med körinslag och folkmusik. Amalie Bruun är kvinnan bakom detta hypade enpersonsprojekt som tänjer på gränserna för black metalgenren. Stjärnor som Myrkur behövs på den annars så manliga metalhimlen. VV hade äran att bevittna hennes allra första spelning på årets Roskildefestival. Från debutalbumet M (2015).


Black Breath - "Seed of cain"
Ännu ett sådant band vars musik man kämpar för att kunna definiera, egentligen utan anledning. Det ligger mest åt dödsmetall om man frågar mig, men med mycket fint från hardcoresvängen insprängt då och då. Jag har verkligen sett fram emot släppet av nya skivan Slaves beyond death (2015) och "Seed of cain" är en metaldänga som har allt. Ett skitsnyggt gitarrsolo till exempel.

Baroness - "Chlorine & wine"
Savannah, Georgia levererar visst en höjdare till på denna lista. Baroness har i höst släppt efterlängtad ny musik i form av singeln "Chlorine & Wine" och släpper nya albumet Purple den 18/12. Med tanke på att det dröjt sedan 2012, då Yellow & green (2012) släpptes, så lär många med mig ha stora förväntningar på vad som komma skall. "Chlorine & wine" är en riktigt vacker och peppande historia som bådar mycket gott inför kommande albumet.

Chelsea Wolfe - "Iron moon"
En del skulle hävda att Chelsea Wolfe inte är metal över huvudtaget. Det skiter jag i, och flera andra med mig. Det amerikanska singer/songwriter-geniet har nämligen en hel del metalfans bland sina beundrare. Chelsea Wolfe spelar musik lika mörk som den är vacker och är på senaste skivan Abyss (2015) tyngre än någonsin. Hennes spelning på Roskilde i somras var kanske festivalens allra bästa och på fredag åker jag till Köpenhamn för att se henne igen. Man kan ju gråta för mindre.

Inside The Artists Head. Foto: ITAH.
Inside The Artists Head - "Friday"
Svängig och melodiös metal som lånar från flera genrer. På "Friday" får jag vibbar av old school death metal i samma anda som Entombed. Vill du läsa om när VV intervjuade och recenserade bandet från Växjö gör du det här. Från Age of suffering (2015).

This Gift Is A Curse - "XI: For I am the fire"
Alltså, nu börjar de ramla in. De riktigt tunga kandidaterna till årets bästa album 2015 alltså. Nya släppet från This Gift Is A Curse, All hail the swinelord (2015) och dess skitiga, svartnade och tokigt drivna hardcore krossar mycket detta året. Det är helvetiskt bra och fett utav bara helvete som man brukar säga. "XI: For I am the fire" är ett av de lugnare spåren och otroligt vackert mitt i allt det underbara hardcorekaoset.

This Gift Is A Curse. Foto: discouragedrecords.com



Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar