måndag 28 december 2015

Årets Album 2015, plats 14: MONOLORD - Vænir

Tyngsta riffen på årets lista står svenska doomlöftet Monolord för. Göteborgsbandets förmåga att leverera blytunga grooves som känns långt innanför mellangärdet har gett dem ett välförtjänt erkännande världen över i och med briljanta Vænir, samt en självklar plats på denna lista. De återfinns för övrigt på de allra flestas årsbästalistor, i alla fall när det gäller tung musik.

Sexlåtarseposet Vænir är skönt svängig och framför allt obevekligt tung historia. Den hypnotiserande musiken flyter fram likt trögflytande honung. Det går inte snabbt men ju längre man kommer, desto skönare blir det. Den reverb- och chorusdränkta sången från Thomas V. Jäger är en lysande psykedelisk dekoration på det blytunga betongtäcket som bas, gitarr och trummor värker fram.

Namnet till trots blir Monolord aldrig monotont. Tvärtom växer och fördjupas upplevelsen ju längre jag ägnar Vænir den tid den förtjänar. Vart jag än befinner mig kan jag inte låta bli att nicka instämmande med det medryckande groove som kännetecknar låtarna på Vænir. Som skivans ytterligheter finns å ena sidan skivans ösigaste låt "We will burn" med albumets snyggaste riff och ett fantastiskt stick kring femminutersstrecket. Å andra sidan finns avslutande "Vænir" som klockar in på närmare 17 minuter som albumets långsammaste och mest hypnotiska alster. Annars är Vænir en väl sammanhållen och mycket välskriven historia som gör Monolord till ett av de mest intressanta banden på den svenska vrålhimlen just nu.

Monolord. Foto: Hank Oscarsson
HELA LISTAN:
14. Monolord - Vænir
15. Eidola - Degeneraterra
16. Ghost Bath - Moonlover
17. Soilwork - The ride majestic
18. Raised Fist - From the north
19. Turnstile - Nonstop feeling
20. Parkway Drive - Ire

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar