måndag 28 december 2015

Årets Album 2015, plats 13: NAPALM DEATH - Alex Predator - Easy Meat

Gammal är äldst brukar det ju heta och denna listas mesta veteraner är utan tvekan Napalm Death. Som grundare till grindcore som musikaliskt fenomen, ett fantastiskt initiativ om man frågar mig, är Napalm Death mer än förtjänta av ett hedersomnämnande på alla listor, alltid. Det är dock inte det som tagit dem till en plats på Veckans Vråls lista över årets bästa album. Med Alex predator - Easy meat visar de rutinerade britterna nämligen att det är fullt möjligt att lägga grunden för en genre i början av 1980-talet och fortfarande vara med och utveckla bygget mer än 30 år senare.

Precis som skivomslaget är Alex predator - easy meat en köttig upplevelse, både i sitt sound och musikaliskt. Det låter fylligt och är riktigt snyggt producerat och jag älskar hur Mark "Barney" Greenways brötiga vrål låter som att havregrynsgröten fastnat i halsen och tänkte stanna där på obestämd framtid. Allt vi vill ha i en grindskiva finns med i det kompakta köttpaketet. Kaos, ursinne och ett kompromisslöst ös tummas det inte på, men det är mer än bara det förväntade som levereras. Även om en och annan session med blastbeats så klart finns där är det på många låtar tempomässigt mer fokus på ösigt driv än att snabbast vinner. Exempelvis är lugna "Dear slum landlord" och thrashiga "Hierarchies", dessutom med en snygg rensångskör, låtar som sticker ut. Samtidigt finns "Metaphorically screw you" och tokösiga "Stunt your growth"som rena uppvisningar i hur en slipsten märkt grindcore ska dras.

Alex predator - Easy meat har sin briljans just i det omväxlande och att Napalm Death använder sin enorma rutin i att skriva låtar till att skapa kreationer som växer för varje lyssning. Dessutom är det så otroligt medryckande och ösigt att jag undrar vad Mark och company har i den där havregrynsgröten egentligen. Ålderstecken finns det nämligen inte ett uns av på denna skiva. Glöm allt vad kommersiella och ungdomsgivande kurer på tub heter, grindcore är det enda man behöver.

Napalm Death. Foto: Metal-HammerHELA LISTAN:
13. Napalm Death - Alex predator - Easy meat
14. Monolord - Vænir
15. Eidola - Degeneraterra
16. Ghost Bath - Moonlover
17. Soilwork - The ride majestic
18. Raised Fist - From the north
19. Turnstile - Nonstop feeling
20. Parkway Drive - Ire

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar