tisdag 22 december 2015

Årets Album 2015, plats 17: SOILWORK - The ride majestic

Om någon hade frågat mig i början av året om Soilwork kommer att finnas med i snacket när Veckans Vrål summerar musikåret som gått hade nog svaret varit nekande. Men då visste jag ju inte heller vilket ess helsingborgarna hade i rockärmen med The ride majestic, som efter år av separation har återförenat mig och den rutinerade sextetten. Apropå rutin är det för övrigt inget mindre än bandets tionde album, även om en del medlemmar bytts ut med tiden.

Rutin är dock ingen garant för att man fortsätter släppa intressant musik. Man har ju stött på några band som man älskat en gång i tiden men som inte riktigt mäktat med tidens slit på kreativiteten. Att Soilwork inte drabbats av något sådant och också besitter gott om beprövad erfarenhet när det gäller att skriva bra låtar märks på The ride majestic. Det är en mycket trevlig samling melodisk death metal som torde vara både intressant för nykomlingar och bekant för de som hängt med Soilwork ett tag

De flesta av låtarna på The ride majestic följer ett bekant och framgångsrikt recept, med ett bländande gitarrspel som ständigt växlar mellan tyngd och melodi, med intensiva och härligt tempoväxlande trummor samt med Björn Strids dynamiska röst vars växlande mellan vrål och rensång inte bara används för att skilja vers från refräng utan ofta smälter samman med helheten som ett extra instrument i den mycket samspelta orkestern. Det är en mäktig skiva Soilwork har fått ihop och trots att låtarna följer samma grundupplägg är det utfört på ett så pass omväxlande sätt att det aldrig blir tråkigt. Många av Soilworks genrekollegor har i mitt tycke en tendens att fastna i fällan att låtar och de för genren så viktiga melodierna flyter samman och det blir svårt att skilja dem åt. Så är alltså absolut inte fallet på The ride majestic, främst tack vare kompetent låtskrivande och Strids sånginsats, som är mycket imponerande. Samtliga låtar har ett gott underhållningsvärde, men några har hamnat lite extra nära hjärtregionen hos undertecknad. Den inledande rökaren "The ride majestic", hiten "Enemies of fidelity", med sin fina mix av stämningsfull sång och raskt trummande i refrängen, lugna och fina "Whirl of pain" samt peppande "Shining lights" är värda ett extra omnämnande.


Soilwork. Foto: metalinjection.net




HELA LISTAN:
17. Soilwork - The ride majestic
18. Raised Fist - From the north
19. Turnstile - Nonstop feeling
20. Parkway Drive - Ire

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar