söndag 20 december 2015

Årets Album 2015, plats 18: RAISED FIST - From The North

När det gäller affektionsvärde ligger Raised Fist och From the north, deras efterlängtade uppföljare till Veil of ignorance (2009), förmodligen högst på denna lista. Jag har följt bandet från Luleå sedan 90-talet och håller dem fortfarande som en av mina absoluta favoriter i hardcoregenren. Med det inte sagt att From the north har fått förtur in på listan över årets bästa album. Tvärtom har skivan verkligen tjänat ihop sin årslön på egen hand.


Raised Fist har nämligen på ett förtjänstfullt sätt återvänt till grunderna på From the north och levererar en ösig, dansant och svängig hardcore med ett större fokus på groove och melodi än tidigare. Allt med sångaren Alexander Hagmans frenetiska och karaktäristiska sång som ibland håller rapliknande kvalitéer och som inte erbjuder många andningspauser.

Tyngd och hårdhet har fått stå åt sidan i soundet på From the north men det är en förlust vi klarar av att hantera. Aggressionen finns ju där helt intakt även om den är inpackad i mjukare paket än vanligt. From the north ger oss musik som känns i hela kroppen och som det inte går att sitta stilla till. Må det vara höfterna som gungar av sig själva till supersvängiga "We will live forever", nacken som nickar taktfast till låtar som "Flow" och "Ready to defy" eller fötterna som springer till raska "In circles" och "Gates", eller stämbanden som skriker med i mäktiga avslutningen på "Unsinkable". Hela min lekamen älskar den här skivan och min känsla är att Raised Fist har gjort en nytändning i och med From the north.

Raised Fist. Foto: epitaph.com


HELA LISTAN:
18. Raised Fist - From the north
19. Turnstile - Nonstop feeling
20. Parkway Drive - Ire

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar