fredag 8 januari 2016

Årets Album 2015, plats 4: ELDER - Lore

Ni ska veta att jag velat fram och tillbaka kring vart jag ska placera denna kompetenta best till skiva. Det tightar onekligen till sig ordentligt när det gäller de album som är så utomordentliga att de placerat sig i topp fem och mellan plats fem till tre är det i princip dött lopp. Precis som Khemmis har vi i Elder ett band som har doom metal som bas men som utvecklat genren med en massa godis från andra musikaliska gottepåsar.

Bostontrion har egenskaper som borde attrahera allt från luttrade doomfans till avdankade 70-talsrockers och till tjugoåriga nyfrälsta fans av stoner metal. Med sina fem omväxlande låtar, alla i lämpligt doomformat med en livslängd på kring tio minuter eller mer, har Lore verkligen mycket att erbjuda alla anhängare av gitarrbaserad musik. Skivan är fullspäckad med psykedeliska rockriff och har alltid ett solo som väntar runt knuten för att krydda tillvaron lite.

"Compendium" inleder Lore med en grandios och ösig stonerkänsla och hade inte Elder fångat mitt hjärta innan dess vann de mig kring 06:30 in i låten med ett för sammanhanget kort trettiosekundersstick som är skönt ryckigt och fullständigt himmelskt. Om de hade mig efter det, blev jag perverterat besatt efter episka "Lore" pausat kring åttaminuterstrecket för att komma tillbaka i ännu vackrare skrud än när den lämnade och avsluta i ett sju minuter långt, växande klimax. Det är inte konstigt om du börjar gråta till den låten för övrigt. Vi vet ju att det alltid är brukligt att gråta till bra doom, men tårarna är lättare till hands när det är så intelligent och vackert som på LoreElder är gitarronani på ett mycket sympatiskt vis och Lore är en skiva vi sent kommer glömma.

Elder. Foto: Ryan Boyd



HELA LISTAN:
4. Elder - Lore
5. Khemmis - Absolution
6. God Mother - Maktbehov
7. Tribulation - The children of the night
8. Panopticon - Autumn eternal
9. High On Fire - Luminiferous
10. Minsk - The crash and the draw
11. Black Breath - Slaves beyond death
12. Ghost - Meliora
13. Napalm Death - Alex predator - Easy meat
14. Monolord - Vænir
15. Eidola - Degeneraterra
16. Ghost Bath - Moonlover
17. Soilwork - The ride majestic
18. Raised Fist - From the north
19. Turnstile - Nonstop feeling
20. Parkway Drive - Ire

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar