torsdag 7 januari 2016

Årets Album 2015, plats 5: KHEMMIS - Absolution

Det lär vara svårt, för att inte säga omöjligt, att inte falla pladask för den otroligt älskvärda doomkreation som kvartetten Khemmis från Denver knåpat ihop som ett mycket imponerande debutalbum. Absolution heter härligheten som bör kunna locka den mest luttrade skeptikern in i doomträsket. För det är nämligen ingen svårflirtad och depressiv variant som bjuds. Tvärtom är det en medryckande och lyssnarvänlig variant av doom som lånar mer än lite från stoner, sludge metal och från gammal god hårdrock, speciellt i sång- och gitarrharmonierna. Ett "doom metal Iron Maiden" läste jag att bandet beskrivit det själva som, vilket inte är så tokigt formulerat.

Minns ni mitt tjat om Pallbearer, bland annat från förra årets lista, och har gjort hemläxan och lyssnat på dem kommer ni se vissa paralleller. Speciellt den finstämmiga rensången är en fin egenskap banden har gemensamt. Sångaren Phil´s klara stämma och de episka melodierna han ljuder ut är en av de stora behållningarna med Khemmis. Om du inte är blyg för lite gåshud kan jag hänvisa dig till "Antediluvian" runt 03:30, "Burden of sin" vid 02:35 samt "The bereaved" vid 04:23 för små godbitar i den i sin helhet fantastiska sånginsatsen. "The bereaved", som avslutar Absolution med bravur är för övrigt en otroligt vacker låt.

Khemmis är ett doomband vars musikvideor med fördel hade kunnat utspela sig på en bergstopp med gitarristerna åmandes med håret fladdrandes i syntetisk motvind. Så pampigt är det, utan att någonsin vara i närheten av att vara glättigt och ytligt. Absolution är sex låtar som var och en gör mig nyförälskad när första ackordet slås an. Omfamna den mjuka doomkudden och häng med på tåget, säger jag bara.

Khemmis.HELA LISTAN:
5. Khemmis - Absolution
6. God Mother - Maktbehov
7. Tribulation - The children of the night
8. Panopticon - Autumn eternal
9. High On Fire - Luminiferous
10. Minsk - The crash and the draw
11. Black Breath - Slaves beyond death
12. Ghost - Meliora
13. Napalm Death - Alex predator - Easy meat
14. Monolord - Vænir
15. Eidola - Degeneraterra
16. Ghost Bath - Moonlover
17. Soilwork - The ride majestic
18. Raised Fist - From the north
19. Turnstile - Nonstop feeling
20. Parkway Drive - Ire

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar