lördag 2 januari 2016

Årets Album 2015, plats 9: HIGH ON FIRE - Luminiferous

Plats nummer nio tillfaller ett rutinerat och potentiellt slitet gäng från Kalifornien. Nämligen High On Fire, som med Luminiferous släppt sitt sjunde album. Och visst låter det slitet om trion, men inte på ett trött och avdankat vis utan på det sättet det ska om man tjänat nästan två decennier i rockens tjänst. Luminiferous är en ösig, snygg och rökig (vilken substans röken innehåller låter jag vara osagt) samling låtar som rör sig i skön terräng mellan sludge och stoner metal.

Sångaren och gitarristen Matt Pike har en pipa som vittnar om både rutin och hårt leverne och hans sång är en av de stora behållningarna på den nio låtar långa skivan. Som allra bäst är den när tempot tonas ner och den raspiga melodin i hans stämma får briljera. Låtarna "The falconist" och "The cave" är lysande exempel på det, låtar som för övrigt ger sköna vibbar av Mastodon. Matt Pike och Brent Hinds från nämnda band hade faktiskt kunnat utgöra ett fint duettpar.

Luminiferous är en uppvisning i hur en ösig och rockig metal ska skrivas på bästa möjligast sätt. Jämför till exempel det tunga gunget i "Carcosa" och det snabba tvåtaktsöset i "Slave to the hive". Båda spåren skickar östempen rätt upp i taket, men med helt olika medel för att nå dit. High On Fire lyckas på Luminiferous få en att känna sig som born and raised med tuffa tatueringar och bongrelaterad rethosta, hur långt det än må vara från sanningen. Det är en bedrift värd allt beröm och definitivt en plats nio på listan över förra årets bästa album.

High On FireHELA LISTAN:
9. High On Fire - Luminiferous
10. Minsk - The crash and the draw
11. Black Breath - Slaves beyond death
12. Ghost - Meliora
13. Napalm Death - Alex predator - Easy meat
14. Monolord - Vænir
15. Eidola - Degeneraterra
16. Ghost Bath - Moonlover
17. Soilwork - The ride majestic
18. Raised Fist - From the north
19. Turnstile - Nonstop feeling
20. Parkway Drive - Ire


Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar