måndag 4 januari 2016

Årets Album 2015, plats 8: PANOPTICON - Autumn eternal

Metalvärldens motsvarighet till singer songwriters måste ju vara de black metalprojekt vi ser med en man eller kvinna bakom rodret. En ensam människa, framför allt numerärt men i fallet black metal med stor sannolikhet också känslomässigt, med en massa kreativitet, egentid och goda instrumentkunskaper som gör sin egen grej. Panopticon är ett sådant projekt med Austin L. Lunn från Louisville, Kentucky som upphovsman. Med sin sjunde fullängdare Autumn eternal har han letat sig in djupt i Veckans Vråls hjärta för att stanna. Det handlar om melodiös och atmosfärisk black metal med influenser från post metal och amerikansk folk, ingredienser som gifter sig alldeles utmärkt tillsammans och som gör mig fullständigt knäsvag.

Autumn eternal är nämligen rakt igenom en bländande vacker skiva. De vemodiga melodierna går som en bärande tvärbalk igenom musiken, oavsett vilket tempo eller vilken intensitet kompositionerna befinner sig i för stunden. Det kan för övrigt vara ganska ombytligt. I ena stunden är det ursinniga blast beats, i den andra är det smäktande stråkar, lågmäld rensång eller ambientpartier. Panopticon klämmer in det han känner för i sina black metalsymfonier, och allt fungerar. Det är inte tråkigt en stund och Austin L. Lunn visar ständigt att han är en lika imponerande instrumentalist som han är en skicklig låtskrivare. Musikens allra största behållning är dock är den känsla den lämnar hos mig när jag lyssnar. Det ligger en melankoli och en sårbarhet över Autumn eternal som berör mig på djupet och som är hypnotiserande vacker. Inte ett öga är torrt när slidegitarren går igång på avslutande "The winds farewell", om du inte gråtit slut på tårarna tidigare under skivans gång vill säga.

Panopticon.HELA LISTAN:
8. Panopticon - Autumn eternal
9. High On Fire - Luminiferous
10. Minsk - The crash and the draw
11. Black Breath - Slaves beyond death
12. Ghost - Meliora
13. Napalm Death - Alex predator - Easy meat
14. Monolord - Vænir
15. Eidola - Degeneraterra
16. Ghost Bath - Moonlover
17. Soilwork - The ride majestic
18. Raised Fist - From the north
19. Turnstile - Nonstop feeling
20. Parkway Drive - Ire

Kramar VV

1 kommentar:

  1. Folkmusik heter det väl, inte folk =)

    Egentligen är det jättekonstigt att inte alla släpper sina listor i samband med årsskiftet istället för före. Journalistisk integritet ftw.

    /mattias

    SvaraRadera