onsdag 6 januari 2016

Årets Album 2015, plats 7: TRIBULATION - The Children of the Night


När vi börjar närma oss upploppet på denna lista är det glädjande att hitta fina svenska placeringar. På plats sju återfinns nämligen Tribulation, death metalbandet från Arvika som gjort ett enastående kaos med både dödsmetallen och världens samlade tyckarkår när det gäller tung musik under 2015. För är det något svenskt band som tjusat den breda massan under 2015 är det värmlandssönerna, som placerat sig på en uppsjö av alla hyllningslistor till det gångna musikåret med The children of the night. 

Är det någon som ska utmana dem till tronen är det i så fall Ghost, ett band som många jämfört dem med. Musikaliskt är det heller inga jättekliv mellan banden. Båda använder klassisk och proggig rock som bas i sin musik även om de utvecklar den åt var sitt håll. Tribulation har ett tyngre och hårdare sound än de lite snällare landsmännen och är betydligt ösigare. Det är inte heller någon sockersöt rensång likt Papa Emeritus III som basist och sångare Johannes Andersson ägnar sig åt, utan ett angenämt väsande i bästa black metalstil.

The children of the night är bandets tredje album och på det har de fortsatt röra sig från dödsmetallen mot en slags svartrock med starka melodier och med en mörk och teatralisk stämning, mycket tack vare Johannes Anderssons väsande sång som påminner mig om hur det progressiva folk- och blackmetalbandet Agalloch låter. Det är en uppvisning i starkt låtskrivande och en sällsynt stark samling låtar som var och en har sin egenhet och charm. Catchy hiten "Melancholia", instrumentalt vackra "Själaflykt", rockigt drivna "The motherhood of God" och "Holy libations" är några som fastnat lite extra. Skönt släpiga och episkt vackra avslutningslåten "Music from the other" är också en favorit och lämnar mig alltid lika djupt imponerad av det fina musikhantverk som The children of the night är. En av årets mest välskrivna alster, utan tvekan.

TribulationHELA LISTAN:
7. Tribulation - The children of the night
8. Panopticon - Autumn eternal
9. High On Fire - Luminiferous
10. Minsk - The crash and the draw
11. Black Breath - Slaves beyond death
12. Ghost - Meliora
13. Napalm Death - Alex predator - Easy meat
14. Monolord - Vænir
15. Eidola - Degeneraterra
16. Ghost Bath - Moonlover
17. Soilwork - The ride majestic
18. Raised Fist - From the north
19. Turnstile - Nonstop feeling
20. Parkway Drive - Ire

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar