tisdag 21 juni 2016

Veckans Vråls guide till ROSKILDE: Torsdag + Fredag

Black Breath
Black Breath - Pavilion - torsdag 20:15
En av festivalen tyngsta akter som manglade mig fullständigt när jag snubblade över deras fenomenala album Sentenced to life (2012). Med sin benhårda sludge metal, som speciellt på senaste Slaves beyond death (2015) ofta glider över i redig old school döds, krossar Black Breath det mesta i sin väg och de är en av spelningarna jag ser fram emot allra mest på Roskilde i år.

Kvelertak - Avalon - torsdag 23:00
Partymetal skulle man kunna kalla det. Den hybrid av smittsam och melodiös rock, ösig hardcorepunk och flörtig black metal som norska Kvelertak står för. På senaste alstret Nattesferd (2016) är det både lugnare och mer finstämmigt än någonsin men live lär det fortfarande osa katt om den gitarrtäta sextetten. Så snöra på dig dina bästa dansskor och förbered dig på distad fest av högsta klass. Avalon lär koka av musikalisk extas när Kvelertak håller hov där på fredagskvällen.Tsjuder - Pavilion - torsdag 00:30
Landsmän till Kvelertak men inga partyprissar direkt. Mörk, satanisk och riktigt rutinerad black metal är det som trion från Oslo levererar och Tsjuder lär inte göra några fans av den sortens musik besvikna när de i skydd av nattmörkret äntrar Pavilion på torsdagen.

Ghost - Arena - torsdag 02:00
Behöver ingen närmre presentation direkt. Svenska Ghost är numera en internationell angelägenhet och stora som få. Delar mytisk ideologisk bas med Tsjuder men lär underkännas å det grövsta av inbitna black metalfans. Melodisk, proggig och snyggt ihopsnickrad hårdrock med sammetslena radiorefränger har blivit bandets signum och med tanke på framgången för Meliora (2015) blir det nog både trångt och allsångsvänligt under Arenas tak inpå småtimmarna.
Letlive.
Letlive. - Pavilion - fredag 20:15
Ett relativt oskrivet blad för undertecknad, även om ryktet om deras kapacitet live har nått även mig. Post hardcore med mycket melodisk sång och rytmiska upplägg som borgar för spastiska övningar på scen är det som bjuds och jag ser fram emot att bli övertygad om att detta är ett band jag bör gilla. Jag har en känsla av att man inte bör missa detta.

Mutoid Man - Pavilion - fredag 00:15
Energisk trio med namnkunnigt både bakom trummorna (Ben Koller, Converge) och på gitarr/sång (Stephen Brodsky, Cave In) som tillsammans med basisten och sångaren Nick Cageao övetygat fler än mig att detta är en musikalisk kraft att räkna med inom de tyngre genrerna. Ösig och punkig rock möter progressiv metal i Mastodons jaktmarker och det blir helt enkelt riktigt, riktigt bra. Duscha inte innan.

Mutoid Man. Foto: Nick Sayers
Meshuggah - Avalon - fredag 01:30
Det kan bli snurrigt på festivaler. Är du inte yr av värmeslag, ölintag och utebliven sömn lär Meshuggah nämligen röra till det ordentligt för dig. Norrlänningarna har ju en förkärlek för ologiska rytmer och disharmonier, allt ihopmixat i ett brutalt och förvånansvärt svängigt kaos. Vi har haft en lång tid tillsammans, jag och Meshuggah, och eftersom jag inte sett dem live på sex år (Roskilde 2010) är det ett myckert kärt återseende för undertecknad.

Vid det här laget kanske man är helt slutkörd av alla tips om förmodat fina konserter. Men det återstår ju en dag till, fullspäckad av bra vrål. Mer info om den kommer snart..

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar