lördag 24 december 2016

Årets album 2016 - Plats 11: MANTAR - Ode to the flame

Nuclear Blast Records, 15/4 - 2016
Inte mindre än tredje duon som tar plats på denna lista är fenomenala Mantar från Hamburg och deras andra album Ode to the flame. Lite black metal-influenser på toppen av en svängig och huvudgungsprovocerande grund av sludge metal är ett hyfsat försök att beskriva den fina musik som erbjuds av Erinc (trummor, sång) och Hanno (gitarr, sång). Även lite punkfeeling och ett och annat stonerriff kan skönjas. 

Med tanke på att instrumenteringen är härligt sparsmakad är Ode to the flame en oväntat fyllig skiva produktionsmässigt och den saknar absolut inte tyngd, tvärtom. Skivan präglas också av en härlig enkelhet, utan att på något sätt vara banal. Det är en fröjd att följa de fenomenala riffen som sällan lämnar svänget åt slumpen, förutom när det dras iväg i en sporadisk mangelmatta med tillhörande blast beats. 

Stämningen är mörk skivan igenom och dess svartnade ton blir en fin kontrast till det medryckande och svängiga. Den gjutna allsångs- och knutna nävar i luften-refrängen på "Era boralis" är ett ypperligt exempel på det och att den mörkaste och tyngsta formen av musik kan vara precis hur party som helst. 

Mantar.


HELA LISTAN:
11. Mantar - Ode to the flame
12. Astronoid - Air
13. Subrosa - For this we fought the battle of ages
14. Håll Det Äkta - Soul cracks the gold
15. Anaal Nathrakh - The whole of the law
16. Bombus - Repeat until death
17. Bölzer - Hero

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar