torsdag 29 december 2016

Årets album 2016 - Plats 8: GRAVES AT SEA - The curse that is

Relapse Records, 1/4 - 2016
Det som för mig kännetecknar ett riktigt bra riff är att det ska kännas helt självklart, som om det är hämtat från en riffkälla som få invigda har tillgång till, samtidigt som det helst ska vara en oförutsägbar upplevelse och inte kännas kopierat någon annanstans ifrån. Jänkarna i Graves At Sea har lyckats synnerligen väl med att uppnå just detta på deras debutalbum The curse that is. Kanske är det för att de haft fjorton år på sig att skriva debuten. Graves At Sea bildades redan 2002 men debutskivan har dröjt tills nu, även om bandet gjorde uppehåll 2008-2012. Den tidsmässiga besten (76 minuter) till skiva känns i alla fall mycket välspelad och är väl värd den tid den kräver av dig. 

En trögflytande och långsamt medryckande hybrid av doom och sludge metal är det som väntar på The curse that is och dess stora behållning ligger dels i det föredömliga gitarrarbetet, som är både blytungt, stonersvängigt och tangerar det melodiska på ett diskret vis, dels Nathan Mistereks bitska och gälla väsande till skriksång som jag fullkomligen älskar.

Samtliga spår är mycket välskrivna och växer för varje lyssning. Vemodigt melodiska "The ashes makes her beautiful" är ett effektfullt avbräck som sänker tempot och är fullständigt hypnotiserande med stråkarna som smeker en medhårs med vänlig hand, i kontrast mot övriga spår som håller ett drivet tempo men med doomens släpighet ständigt närvarande. Avslutande "Minimum slave" och inledande "The curse that is" och "Dead eyes" är andra spår som fastnat lite extra. Men på The curse that is är varje sekund njutbar, sin längd till trots. Imponerande!

Graves At Sea.


HELA LISTAN:
8. Graves At Sea - The curse that is
9. Meshuggah - The violent sleep of reason
10. Martyrdöd - List
11. Mantar - Ode to the flame
12. Astronoid - Air
13. Subrosa - For this we fought the battle of ages
14. Håll Det Äkta - Soul cracks the gold
15. Anaal Nathrakh - The whole of the law
16. Bombus - Repeat until death
17. Bölzer - Hero

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar