tisdag 3 januari 2017

Årets album 2016 - Plats 3: ALCEST - Kodama

Prophecy Productions. 30/9 - 2016
Så franskt, så fragilt och så vackert att hjärtan brister. Alcest har snörpt åt en silkestråd runt mitt musikhjärta med briljanta Kodama och vägrar släppa taget. Geniet Neige skapar skimrande kreationer som besitter en hypnotisk skönhet som inte ens den mest hårdhjärtade metalfundamentalist bör kunna motstå. Alcests blackgaze, som det brukar kallas när element av black metal möter shoegaze, är verkligen mjuk och vänlig för att befinna sig i forum som detta och andra där metal behandlas, vilket är lika behövligt som det är uppfriskande. 

Det är som balsam för trötta öron att låta Kodama skölja sin melodiskt perfekta musik över en. De noga genomkomponerade gitarrharmonierna är Alcests ryggrad med delikat sång av Neige som oftast är ren som nyfallen snö men som förtjänstfullt övergår i hjärtskärande vrål när nöden kräver det. Gärna då till något av de sporadiskt förekommande blast beats, som är ett av spåren från black metalunfluenserna. Annars är Alcests musik långt ifrån den ibland så tröttsamt ondskefullhetsjagande black metallen i sitt uttryck. 

Spåren på Kodama har alla ett eget litet universum där de låter de bärande elementen, de distinkta gitarrmelodierna, växa och nå oanade höjder. Allt i samklang med den vackra produktionen och Neiges sång. Perfektion på franskt vis och en underbar upplevelse.

Alcest.


HELA LISTAN:
3. Alcest - Kodama
4. Khemmis - Hunted
5. Nails - You will never be one of us
6. Katatonia - The fall of hearts
7. Russian Circles - Guidance
8. Graves At Sea - The curse that is
9. Meshuggah - The violent sleep of reason
10. Martyrdöd - List
11. Mantar - Ode to the flame
12. Astronoid - Air
13. Subrosa - For this we fought the battle of ages
14. Håll Det Äkta - Soul cracks the gold
15. Anaal Nathrakh - The whole of the law
16. Bombus - Repeat until death
17. Bölzer - Hero

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar