onsdag 4 januari 2017

Årets album 2016 - Plats 2: CULT OF LUNA feat. JULIE CHRISTMAS - Mariner

Indie Recordings, 8/4 - 2016
Det är ingen hemlighet att jag älskar Cult Of Luna mer än det mesta här på jorden. Så när bandet annonserade att de skulle bjuda med Julie Christmas på tåget, eller rymdskeppet om man ska följa Mariners tema, gjorde mitt hjärta dubbelvolter. Skyhöga förväntningar har mött Mariner och skärskådat den ordentligt, och efter en kort stund av initial skepsis har den växt enormt på mig.

Julie Christmas ges ordentligt med utrymme på Mariner, med undantag på albumets mest tillbakadragna låt "Approaching transition", och det höjer bandet och ger den redan innan mångfacetterade musiken ännu fler dimensioner. Hennes gälla, knivskarpa röst är helt fantastisk och når astronomiska höjder när hon tar i så rösten spricker. Dynamiken blir en helt annan än vad vi är vana vid, medan kompositionerna är lika geniala som Cult Of Luna brukar leverera. Julie Christmas tillför helt nya känsloregister och det slipar en redan skinande diamant ytterligare. 

De fem låtarna håller alla hög klass, möjligen med en liten dipp i "Approaching transition". Avslutande "Cygnus" är en dystopisk och fullkomligen episk låt som är så bra att ord inte räcker till. Hatten av för ett genidrag som ingen hade väntat sig, trots de enorma förväntningar jag med flera har på bandet. Cult Of Luna äger, som kidsen säger. Tillsammans med Julie Christmas blir de fullkomligt omnipotenta.

Cult Of Luna feat. Julie Christmas.


HELA LISTAN:
2. Cult Of Luna feat. Julie Christmas - Mariner 
3. Alcest - Kodama
4. Khemmis - Hunted
5. Nails - You will never be one of us
6. Katatonia - The fall of hearts
7. Russian Circles - Guidance
8. Graves At Sea - The curse that is
9. Meshuggah - The violent sleep of reason
10. Martyrdöd - List
11. Mantar - Ode to the flame
12. Astronoid - Air
13. Subrosa - For this we fought the battle of ages
14. Håll Det Äkta - Soul cracks the gold
15. Anaal Nathrakh - The whole of the law
16. Bombus - Repeat until death
17. Bölzer - Hero

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar