söndag 1 januari 2017

Årets album 2016 - Plats 6: KATATONIA - The fall of hearts

Peaceville Records, 20/5 - 2016
Årets mest behagliga lyssningsupplevelse i vrålklassen tar svenska veteranerna i Katatonia tveklöst hem med undersköna The fall of hearts. Bandets skickligt komponerade och mollbetonat melodiska metal är fullkomligt trollbindande och trots att min relation med bandet legat på hiatus sedan The great cold distance (2005) har bandet med deras tionde fullängdare återigen seglat upp som en av mina personliga favoriter när det gäller melodisk musik i gränslandet mellan metal och tyngre rock.

Katatonia har på The fall of hearts lyckats balansera en vemodig, melodisk och synnerligen välproducerad sida med en tung och progressiv ansats, vilket är aspekter som gifter sig alldeles utmärkt. Deras musik lyckas vara både lyssnarvänlig och med en i mina ögon hög hitpotential, samtidigt som den utmanar så pass att man aldrig ledsnar. Jonas Renkses sammetslena och superledsna stämma är fläckfri och som en tröstande smekning över kinden.

Superhits som "Serein", "Takeover" och "Last song before the fade" är rena glädjeinjektioner trots det melankoliska filtret som allt Katatonia tar i kännetecknas av och som det inte går att få nog av. Betydligt mer säljande band med melodisk, tung rock som spelplan borde ta sig en lyssning på detta och ta efter. Då slipper de hamna i det glättiga och förutsägbara träsket som så många gör. I alla fall om de vill ha en chans på min gunst.

Foto: Ester Segarra


HELA LISTAN:
6. Katatonia - The fall of hearts
7. Russian Circles - Guidance
8. Graves At Sea - The curse that is
9. Meshuggah - The violent sleep of reason
10. Martyrdöd - List
11. Mantar - Ode to the flame
12. Astronoid - Air
13. Subrosa - For this we fought the battle of ages
14. Håll Det Äkta - Soul cracks the gold
15. Anaal Nathrakh - The whole of the law
16. Bombus - Repeat until death
17. Bölzer - Hero

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar