lördag 11 mars 2017

Lyssnat på: FEBRUARI

Februari månads lista består av idel nytt och fint vrål med både välkända ansikten och nya bekantskaper. Dessutom en hel del kändisar i andra konstellationer än de man kanske är van vid. Trevligt!

Immolation.
Immolation - "Destructive currents"
Superrutinerad döds från New Yorks utkanter, som fångade mig med förra skivan Kingdom of conspiracy (2013) och deras mörkt mullrande och stämningsfulla dödsmetall. Nya skivan Atonement (2017) bådar oerhört gott.

Unearthly Trance - "Famine"
Tung och doomig sludge med ursprung i samma socken som Immolation, dvs New York, och är heller inga nykomlingar men däremot tillbaka med nytt material efter en tre års hiatus pga motivationsbrist. Den verkar man återfunnit, nya skivan Stalking the ghost (2017) är riktigt fin.

Junius - "Clean the beast"
Postmetallisk alternativ rock som golvade mig med förra skivan Days of the fallen sun (2014), så pass att jag klämde in den i det årets årsbästalista (länk). Jag har ännu inte hunnit avgöra hur nya alstret Eternal rituals for the accretion of light (2017) står sig i jämförelse, men Bostoniterna lär leverera hög lägstanivå.

Soen - "Sectarian"
Svensk progressiv rock som är och tangerar metalldetektorn emellanåt. Det är inte annat än att man får lite Tool-vibbar stundtals på tredje fullängdaren Lykaia (2017). Opeth också för den delen, vilket kanske inte är konstigt när giganternas extrummis Martin Lopez är en av grundarna till Soen. Luktar supergrupp lång väg.

Firespawn.
Firespawn - "Blood eagle"
Apropå supergrupper är ju Firespawn ett all starprojekt av rang med hela Sveriges metalhelgon L-G Petrov som frontman och exempelvis Matte Modin (Raised Fist) bakom trummorna. På något vänster fastnade debuten Shadow realms (2015) i "att lyssna på"-högen utan att jag hann ge den uppmärksamheten den förtjänade. Det blir bättring när The reprobate (2017) släpps i april. Första släppet "Blood eagle" bådar enormt gott.

Lock Up - "Secret parallell world"
Supergrupper var det ja. Shane Embury från Napalm Death är basist och en av grundarna till detta death metal/grindcoreband, och är tillsammans med trummisen Nicholas Barker från bl. a. Brujeria den som varit med från starten 1998. På vägen har både Peter Tägtgren (Pain, Hypocrisy) och Tomas Lindberg skött sången, men sedan han fick fullt upp med At The Gates igen har Lindberg lämnat. Från Demonization (2017).

Pillorian - "A stygian pyre"
Idel bekanta ansikten hittills på listan. Hjärnan bakom Pillorian är John Haughm, sångare och gitarrist i nedlagda Agalloch. I Pillorian verkar det bli lite hårdare black metal som är mer rakt på sak än det lite mer flummiga och svävande Agalloch. Stämningsfullt och atmosfäriskt är det dock fortfarande. Obsidian arc (2017) heter debuten och den släpptes igår.

Spidergawd - "Is this love..?"
Nu när Norge sopat banan på skid-VM kanske man borde tona ner oljetorskarna i västers storhet men när Spidergawd släpper rockepos som sprillans nya Spidergawd IV (2017) går det inte att motstå. Detta är helt ljuvlig melodiös, progressiv och ösig rock med hooks som får en att studsa av glädje. Och jag tänker att jag borde ha lyssnat på min vän Konrad och gått och sett dem på Roskilde 2015, men sent ska syndaren vakna heter det ju.

Siberian.
Siberian - "Kingdoms"
Progressiv sludge metal från Linköping som jag snappade upp när jag lyssnade på P3 för en gångs skull. Inte morgonpasset då, utan de DJ-mixar som görs varje måndag med metal och allmänt hård musik som tema. Bandet är en ny bekantskap för mig och har precis släppt andra albumet Through ages of sleep (2017). Fint utav bara h-vete.

The Flight Of Sleipnir - "Tenebrous haze"
Jänkare som verkar ha gjort sin läxa i ämnet asatro och inte bara snubblat över Odens deformerade häst på Google. De kör nämligen nordisk mytologi som tema rakt igenom. Nya skivan Skadi (2017) pendlar verkligen i intensitet och än så länge är sludgedängan "Tenebrous haze" min favorit.


Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar