lördag 2 december 2017

Intervju med SKRAECKOEDLAN - nytt album, nytt bolag och en oviss framtid

Foto: Skraeckoedlan
Skraeckoedlan från Norrköping är ett band som vid det här laget borde ha eriksgata in till hjärterummet på var och varannan metalskalle därute. Kvartettens musik är nämligen helt oemotståndlig, med en förmåga att leverera otroligt smittande och progressiva stonerkreationer på ett sätt som ingen annan gör, vilket också rönt en del välförtjänt uppmärksamhet. Därför var det nog fler än mig som blev något förvånade när bandet tidigare i höst tillkännagav att de kommer ta en paus efter att ha släppt nytt album samt avslutat en turné med namnkunniga Danko Jones. Här finns onekligen frågetecken som behöver rätas upp. Veckans Vrål tog ett snack med sångaren och gitarristen Robert Lamu om pausen, arbetet med nya skivan och vart bandet hämtar sin till synes aldrig sinande inspiration ifrån.

Ni är ju mitt uppe i arbetet med er kommande skiva och följer man er på sociala medier har man fått en massa härlig input om hur inspelningen har gått till. Hur ligger ni till i processen just nu? 
Ja, vi har jobbat på det nya albumet sedan i somras och gick in i studion i början av oktober. Vi jobbar med Erik Berglund igen, som vi jobbade med på både EP:n Talisman (2016) och singeln "Pärlor". Erik mixade även Sagor (2015). Vi kommer väldigt bra överens och han är verkligen den bästa vi jobbat med än så länge. Vi bokade tre veckor i studion med honom, utan att egentligen veta om tiden skulle räcka, eftersom vi denna gång inte hade planerat och förberett så mycket som vi brukar göra. Den här gången tänkte vi att vi skriver skivan så mycket som möjligt i studion. Så vi hade egentligen mest grunder för alla låtar när vi kom dit, för att sedan låta allt växa dynamiskt under processen. Först var vi två veckor i Studio Bombshelter i Örebro, där vi  la alla instrument. Sista veckan var vi i Eriks studio i Falun och spelade in sång och pålägg. 

Vi jobbade 12 timmar om dagen, och resultatet blev verkligen något vi inte hade kunnat föreställa oss. Genom att testa alla spontana idéer och verkligen inte fega ur lyckades vi skapa något som vi inte kunde drömma om. Vi är så sjukt glada och stolta över hur skivan blir. Dock så gav min röst upp sista dagen, när jag skulle sjunga in den sista versen på det vi hade kvar. Så vi blev nästan klara. Det sista ska vi spela in i början av december. Då ska även skivan mixas. 

Release har satts till 2018, finns det mer specifika tidsangivelser än så? Vi suktar ju här ute. 
Vi har inte spikat något ännu. Det är en konceptskiva och vi kommer lägga massa tid på att göra presentationen till något alldeles extra. Men absolut, under 2018 kommer den släppas. 

Live på Plan B i Malmö, 25/2-2017. Foto: Veckans Vrål
Jag läste att ni eventuellt skulle samarbeta med en sci-fi-författare i utarbetandet av konceptet för nya skivan. Blev det så till slut? 
Det stämmer bra. Nils Håkansson, författaren till den svenska sci-fi-romanen Järnskallen skickade oss den boken och vi blev helt golvade. Sedan höll vi kontakten och pratade om att det vore coolt att göra något ihop någon gång. Vi började skriva på ett annat koncept först, som kommer att släppas senare, men då hörde Nils av sig med en idé. Han hade en synopsis till en historia som utspelar sig efter Järnskallen. En riktigt spännande och episk historia. Vi blev så glada att vi skrotade det pågående konceptet och började om från noll, nu med Nils historia som fundament för albumet. Skivan kommer berätta den historien, i kronologisk ordning. Men låtarna behandlar även andra ämnen, som vi lever i och tänker på. 

Vad tar ni mer för influenser in i den nya skivan och vart står den musikaliskt i förhållande till Sagor?
Vi har verkligen tänkt igenom alla partier i alla låtar, för att få dem att lyfta fram historien vi vill berätta. Så det har varit ett helt annat förhållningssätt. Vi har aldrig jobbat så här hårt och noggrant tidigare och influenserna har inte riktigt varit så som det brukar vara. Den här gången har vi verkligen tänkt igenom vad riffen, melodierna och texterna symboliserar, i förhållande till Nils berättelse. Så jag har sökt influenser från allt möjligt. Filmer, konst, musik och livet, men med ett helt nytt förhållningssätt. Det är lite svårt att förklara, men ungefär som att, "Nu är vi här i historien, då behöver den här låten har ett såndant här parti, för att dramaturgiskt bära berättelsen framåt". Det är en grej att göra skivans koncept på det sättet, men att även få låtarna att stå på egna ben, musikaliskt och textmässigt, visade sig vara knepigare än vi trott. Men det blir så jävla bra. 
Musikaliskt är det en utveckling av allt vi gillar att spela och lyssna på själva. Den är ganska otraditionell i arrangemangen skulle jag säga. Vi har blivit mycket bättre på att få oss att låta som vi alltid har velat låta. Nu låter vi verkligen som vi vill. 

Det kommande albumet är det första ni släpper på namnkunniga Fuzz-o-rama records. Har ni upplevt någon skillnad i att arbeta med dem jämfört med arbetet med era tidigare album?
Vi har alltid jobbat väldigt målmedvetet och självständigt, så det har inte direkt varit någon skillnad än så länge. Fuzz-o-rama är så otroligt proffsiga och vi kommer väldigt bra överens. Ingenting har varit svårt någonstans, vilket är väldigt skönt under den kreativa processen. Vi fick tillgång till deras studio också, det var guld värt. 

Foto: Skraeckoedlan
Tidigare i höst tillkännagav ni att efter skivsläpp och turné blir det inget Skraeckoedlan på ett tag, till och med på obestämd framtid om jag fattat det rätt. Hur har ni tänkt kring beslutet och var det ett svårt beslut att fatta? För oss utomstående känns det ju som att ni verkligen är på uppgång, exempelvis i och med signingen på Fuzzorama och kommande turnén med Danko Jones. 
Ja, vi fann oss själva på en plats där ingenting kändes särskilt kul längre. Vi har spelat live nästan varje eller varannan helg i snart åtta år. Det har tagit på krafterna och vi kände att vi stod still. Det var liksom inte kul inför gigen längre. Någonstans hade gnistan slocknat för att spela live och i stället för att köra slut på oss själva och tröttna helt tog vi beslutet att sluta spela live. Det är en så komplicerad situation så det går inte riktigt att förklara. Men vi måste hitta tillbaka till oss själva och kunna lämna bandet lite bakom oss och se hur framtiden kommer se ut för oss som individer. Bandet lägger dock inte ner på något sätt. Jag har lagt ner varje vaken dag i åtta år på det här. Jag älskar det så mycket och har massvis med idéer och visioner som vi ännu inte har lyckats skapa. Men just nu, på obestämd framtid, känner vi att vi behöver lite tid ifrån det här bandet. 

För oss som kommer sakna era riff och kommer uppleva svårbotad Skraeckoedlan-abstinens, har ni några sidoprojekt i bandet som kommer blomma i och med uppehållet? Eller kanske drömmar om sådana som nu får blomma ut?
Det finns det absolut! Det kommer nog ploppa fram andra projekt i framtiden. 

Vad händer för Skraeckoedlan i den närmsta framtiden? 
Vi ska först se till att ha så skoj vi bara någonsin kan under turnén med Danko Jones (passerar t ex Malmö 15/12, reds anm), om vi nu inte kommer lira igen på ett tag. Sen har vi ett massivt arbete framför oss med den nya skivan. Vi ska hitta på så spännande och inspirerande artwork, videor och en så bra presentation av våran nya musik som möjligt. Bland annat jobbar vi på en dokumentär om det vi åstadkommit än så länge. Så det kommer komma en massa coola grejer under nästa år. 

Till slut, ge oss dina bästa lyssningstips!
Just nu lyssnar jag bara på Thulsa Doom och deras nya skiva. Det är den bästa rockplattan på 10 år!
Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar