fredag 19 januari 2018

Special: SVENSKA METALFESTIVALER

Nu när jul- och nyårshetsen lagt sig utgörs ju nästa stora högtid av sommarens festivaler. Möjligen känns detta något avlägset men snart kommer chefen och vill ha datum för semestervalet och då gäller det att vara redo. Om man anstränger sig och kan tänka sig en del mil på vägarna kan man dock starta festivalandet betydligt tidigare. Det finns nämligen en uppsjö festivaler i detta avlånga land, och även om man smalnar av sökfiltret till de som i synnerhet erbjuder den hårdare musiken, som Veckans Vrål ju bör göra, är det gott om möjligheter spritt över hela året. Jag har gjort mitt bästa för att sammanfatta detta. Självklart kan jag ha missat något, var inte blyg i att påpeka detta i så fall. Här följer så en odyssé över svenska metal- och rockfestivaler, pedagogiskt ordnade kronologiskt. Sådana som inte verkar arrangeras i år har utelämnats.


House Of Metal, Folkets Hus, Umeå, 2-3/3
För tolfte gången i ordningen sedan starten 2007 arrangeras House Of Metal på Folkets Hus i Umeå. Inomhus alltså, vilket vi nog ska vara tacksamma för. 2 dagar, 3 scener och 2700 besökare samt en hel del prominenta band.
Bokningar i urval: Meshuggah, Nocturnal Rites, Danko Jones, Solstafir, Vanhelgd.
Länk: http://www.houseofmetal.se/


Stockholm Slaughter, Fryshuset, Stockholm, 27-28/4.
Köttig två dagar lång festival som kör för andra året på Klubben och Arenan på Fryshuset. Lineupen gör gällande att det inte blir särskilt muntert varken på eller framför scen.
Bokningar i urval: My Dying Bride, Marduk, Septicflesh, Tsjuder, Taake.
Länk: http://www.stockholmslaughter.com/

Gamrocken, Folkets Park, Grängesberg, 25-26/5.
Sedan 2011 har Grängesberg haft sin alldeles egen metal- och punkfestival i form av Gamrocken. Det är bara hårdrocken som kan åstadkomma sådana underverk på de mest otippade platser. På de tre scenerna samsas ca 35 band och det som släppts hittills är inte helt oävet.
Bokningar i urval: Rotten Sound, Cryptopsy, Carpathian Forest, Naglfar.
Länk: http://www.gamrocken.se/

Muskelrock, Tyrolen, Alvesta, 31/5-2/6.
Festival som firar 10 år i år och som brukar satsa på hård musik av det mer traditionella slaget, med mycket gammal god heavy metal och en del legender. Endast det rutinerade muskelknippet Thor är släppt i år men mer än 30 band till är utlovat. Förra året spelade t ex Tribulation och Kadavar så det handlar inte bara om nostalgitrippar.
Länk: http://muskelrock.com/


Sweden Rock, Norje, Sölvesborg, 6-9/6.
Störst, bäst (nåja) och dyrast. Som vanligt tonvis av gubbakter men ändå utblandat med lite mer extrema och nutida inslag. Utan konkurrens den svenska aktören med mest muskler i bokningskampen.
Bokningar i urval: Iron Maiden, Judas Priest, Ozzy Osbourne, Killswitch Engage, Meshuggah, Kreator, Baroness.
Länk: https://www.swedenrock.com/

Metallsvenskan, Norrköping, 15-16/6
Festivalen som kombinerar fotboll och metal och som tidigare var förlagd till Örebro är nu tillbaka, denna gången i Norrköping. En fin återkomst till den svenska festivalkartan.
Bokningar i urval: Graveyard, Satyricon, Exodus, The Kristet Utseende.
Länk: http://metallsvenskan.net/


Gefle Metal Festival, Gasklockorna, Gävle, 13-14/7
Den svenska festival som i mitt tycke lockar allra mest. Fokus på extrem metal i all dess former och med fin mix i bokningarna. 3 scener och 36 band totalt, där en hel del intressanta namn redan är släppta.
Bokningar i urval: Behemoth, Watain, Venom, Cannibal Corpse, At The Gates, The Lurking Fear.
Länk: http://www.geflemetalfestival.se/

Skogsröjet, Rejmyre, 3-4/8
I Östergötlands djupaste djungel arrangeras denna festival för trettonde gången i sommar. Medelålderna hos akterna är värd aktning och respekt även här och den musikaliska inriktningen signalerar att man gör bäst i att leta fram sina tightaste spandexbrallor om man ska dit. Helt fantastiskt att det finns festivaler i alla de hörn av landet.
Bokningar i urval: Dragonforce, Dokken, The Quireboys, Mr Big.
Länk: https://www.skogsrojet.se/

Krökbacken, Hedens sandtag, Leksand, augusti.
Liten men enligt det jag sett läckt på Internet fullständigt episk festival om man gillar fuzziga gitarrer och släpiga riff. Stoner och psykedeliskt är den musikaliska inriktningen och tyvärr hittar jag ingen info om 2018 års upplaga men kan konstatera att bekanta namn som Skraeckoedlan, Vokonis, Hällas och Spelljammer spelade förra året. Genialiskt att placera festivalen i det närmsta vi kommer en öken i Sverige, i ett sandtag.
Länk: http://kroekbacken.com/

Mörkaste Småland, Metropol, Hultsfred, september.
I slutet av september arrangeras Mörkaste Småland enligt tradition i Hultsfred, vilket har gjorts i fyra år. Döds- och svartmetall dominerar bokningarna och man brukar locka en hel del riktigt namnkunniga band. Förra året spelade exempelvis Gorgoroth, Immolation, Tribulation, The Haunted och Necrophobic vilket ju är en imponerande skara. Inget är sagt om nästa år än så länge.
Länk: http://www.morkastesmaland.se/

Kramar VV

2 kommentarer: