lördag 14 december 2013

Lyssnat på v50!

Snart är året slut och Internet vimlar av "årets bästa" av alla de slag och från en massa olika källor. En riktig guldgruva om man jagar ny spännande musik. Precis vad VV behöver och också vill vara för den som råkat hitta hit. Nytt år betyder också förnyelse. Trots att jag tillhör begåvningsreserven när det gäller bloggdesign har jag lyckats förnya listornas utformning något.


1. Year Of No Light - Géhenne 
Year Of No Light från Bourdeaux öppnar veckans lista med det lugn som infinner sig när man lyssnar på musik som sprungit ur post-rocken. Och då har jag ändå valt den ösigaste låten från femlåtarseposet "Tocsin", som kom i år. YONL kan svänga mellan att mangla på rätt ordentligt, som i "Géhenne" nedan, eller låta minuterna gå medan samma ackordanslag upprepas, tills den meditativa känslan i musiken skickat oss raka vägen till Nirvana.



2. Palms - Future Warrior 
Ok, lyssna på det här upplägget: Basist, trummis och gitarrist från legendariska och tyvärr nedlagda Isis vill fortsätta med musik så de bildar ett nytt band 2011. De behöver en sångare. Ansluter gör då ett Isis-fan, och inte vilket som helst utan Chino Moreno från Deftones. En supergrupp har bildats och de släpper en skiva i juni 2013. Bandet själva vill inte se sig som ett Isis med Deftones-sång. Dock är det svårt att inte tänka den tanken när man lyssnar. Och det är ju inget dåligt med det, tvärtom. Det är lugnt och behagligt med Chinos sång som en smekande hand, när som helst beredd att slänga iväg en lavett så man vaknar.



3. C.B. Murdoc - D.I.D. 
Den något lugna inledningen på veckans lista tar nu både fart och tyngd med briljanta C.B. Murdoc från Stockholm som står för driven, svängig och teknisk metal med en hel del djentkänsla. Lägg till melodiska gitarr- och synthinslag och grymma låten D.I.D. bör inte lämna någon oberörd. C.B Murdoc har sprungit ur nedlagda black metal-bandet Mörk Gryning och släppte sitt debutalbum "The Green" 2012. Det är både progressivt och medryckande på samma gång. Härligt!



4. Black Breath - Home Of The Grave 
När introt på "Home Of The Grave" tuggar igång placeras man direkt i Entombed-land och det har vi, och Black Breath, "Boss HM-2 Heavy Metal Pedal" att tacka. Den tingesten har skapat gitarrsoundet som svenska death metalband som Entombed, Dismember m fl spritt över världen. Onekligen bland annat till Seattle, där Black Breath håller hus till vardags. Deras musik är en mycket tung hybrid med crust, death metal och hardcore som huvudingredienser och som är otroligt behagligt att vila öronen mot.



5. Masshysteri - Dom kan inte höra musiken 
Apropå behagligt, här kommer behaglig och bra punk. Masshysteri från Umeå finns tyvärr inte längre men deras musik lever ändå. Och vi kan ju höra den, det är snuten som inte gör det enligt låtens refräng. Två av bandets medlemmar, Sara Almgren och Kajsa Bergsten, återfinns numera i Invasionen tillsammans med bl a Dennis Lyxzén.



6. Ulcerate - Vermis
Från behaglig punk till death metal som känns gjord för att framkalla obehag hos lyssnaren. Det hade Ulcerate från Nya Zeeland säkert lyckats med om det inte varit för att deras musik är så briljant. Mörk och grumlig death metal i ljudbilden samtidigt som låtbygget lutar sig mot både post metal och teknisk death metal. Vermis är en fenomenal låt och jag är så lycklig att jag precis upptäckt det här bandet.


 7. Mutoid Man - Gnarcissist
Jag har tappat räkningen när det gäller band som hamnat på listorna med någon koppling till Converge. I Mutoid Man har vi geniet Ben Koller på plats bakom trummorna igen, precis som i fantastiska All Pigs Must Die. Denna gång trummar han fram redig och tung rock n´roll tillsammans med gitarristen och sångaren Stephen Brodsky, till vardags i bandet Cave In. Det är inte mycket vrål men förbannat bra och tungt nog för att VV ska falla pladask.


Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar