tisdag 8 mars 2016

Lyssnat på: 8 MARS

Varje år i denna bloggs korta livstid har jag tänkt att jag borde göra en lista till 8 mars, bestående av band eller artister som INTE är män och som rör sig inom Veckans Vråls musikaliska ramar. Min oförmåga till att komma till skott tidigare år visar på hur behövligt det är att försöka.

För trots att jag tror mig vara öppen och fördomsfri så väljer jag till pinsamt stor del band med 100 % män från framför allt Europa och USA. Varför? För att de är de bästa? Knappast. Eller, om man bortser från det faktum att det endast är en bråkdel av all fantastisk musik som produceras där ute som når mina sinnen, så är det ju så. Men då kan man inte heller hävda att man försökt göra ett vettigt urval. Så länge vi inte aktivt väljer att gå emot gängse normer kommer ingenting förändras. Jag ska försöka bli bättre på det, och tar gärna hjälp i form av tips på band, skivbolag, bloggar, fanzines etc. som kan öka mångfalden här på Veckans Vrål. Nedan har ni ett försök till en början. Håll till godo!

Arre! Arre! Foto: hymn.se
Arre! Arre! - "Tight ass"
Medryckande punk i sann riot grrrl-anda från Malmö som nått välförtjänt uppmärksamhet det gångna året, bland annat nominering till P3 Guld för bästa metal/rock. Från A.T.T.A.C.K. (2015).

Besserbitch - "Gråzon"
Melodiös och catchy punkrock från Stockholm, som vi hoppas kommer med nytt material inom kort.

Beyond Pink - "Hit men inte längre"
Grym och svängig punk från Malmö. Från Pride and prejudice (2012).

Bikini Kill - "Rebel girl"
Punkbandet Bikini Kill ses som frontfigurer för 90-talets riot grrrl-rörelse, speciellt sångerskan och låtskrivaren Kathleen Hannah, som senare kom att bilda Le Tigre. Från Pussy whipped (1993).

Conquer Divide - "Heavy lies the crown"
Utan tvekan det mest kommersiellt gångbara exemplet på denna lista. Melodiös och radiovänlig metalcore med rensångspop i refrängerna, som står stark i konkurrens med den uppsjö av manliga motsvarigheter som finns i genren. Från Conquer divide (2015).

Crucified Barbara - "To kill a man"
Rutinerad och snygg hårdrock från Stockholm. Vann P3 Guld för årets rock/metal 2015. Från In the red (2014).

Kittie - "Brackish"
Bandet från Ontario, Kanada som slog igenom under nu metalvågen runt millenieskiftet och som förgyllde en kväll för undertecknad i Teaterladan på Hultsfredsfestivalen 2000. Från Spit (2000).


Mortals. Foto: mortals.bandcamp.com
Mortals - "View from a tower"
Från Brooklyn, New York kommer denna trio som spelar en härligt mörk och brutal mix av black och sludge metal. Från Cursed to see the future (2014).

Myrkur - "Den lille piges død"
Det danska one woman black metalprojektet Myrkur har tagit metalvärlden med storm med sin stämningsfulla och hjärtskärande musik, och har med skivkontrakt med Relapse records och en pågående turné med Deafheaven förhoppningsvis täppt igen truten på en och annan skeptiker.

Myrkur. Foto: myrkur.bandcamp.com
Pettybone - "C.O.W: Conspiracy of women"
Tyvärr finns inte det briljanta hardcorebandet Pettybone längre, vilket ju är typiskt när man precis upptäckt dem. Riktigt ösig och kompromisslös musik och ett lämpligt soundtrack till vilken revolution som helst. Från From desperate times comes radical minds (2011).
LÄNKAR:
http://stayxfemale.tumblr.com
http://grrrlishh.blogspot.se
http://www.metaladies.com/
http://femicrust.tumblr.com

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar