måndag 13 februari 2017

Demonstrerar: ARCHONY - Road to oblivion (Ch. 2)

Archony, med fd sångaren Klas Blomgren.
Andreas Folkow från Göteborg var den förste någonsin att höra av sig till Veckans Vrål och tipsa om sin musik, då i hans dåvarande enmansprojekt Deadspeaker. Sedan dess har han varit flitig i olika konstellationer. Det senaste är Archony, där han i vanlig ordning är den som sköter sången. Bandet i övrigt är dock från Södertälje och bildades 2012 av trummisen Alexander Kvael och gitarristen Joel Engqvist, som sedan kompletterats med basisten Riku Tenhonen. 2015 släppte man EP:n Road to oblivion (Ch. 1), då med Klas Blomgren på sång. 2016 spelade man in uppföljaren Road to oblivion (Ch. 2), nu med Andreas Folkow på sång.

Genremässigt befinner sig Archony en bit ifrån Folkows tidigare projekt Deadspeaker (länk) och Reborn As Phoenix (länk), det vill säga metalcore av den tyngre och mer renodlade skolan. Archony rör sig med en hel del blandade element från både thrash, groove och progressiv metal. Allt med Folkows sång på toppen och ett och annat uppfriskande breakdown, vilket ändå får mig att vädra lite metal- eller deathcore emellanåt.

De fyra låtarna på Road to oblivion (Ch. 2) har alla en egen karaktär. Inledande "Stench of weakness" är en djent-flörtande historia där det händer mycket. På den följer en groovy och thrashig historia i "Blood & shards of glass" med skivans svängigaste riff. Melodiösa dängan "Transcendence" följer och tankarna far osökt till den melodiska dödsmetallen från Folkows hemstad. Avslutande titelspåret fungerar som en slags koncentrat av de andra tre låtarna och har ett snyggt mellanspel som bryter av på ett effektfullt sätt. Jag har lite att önska produktionsmässigt på skivan, men får Archony ordning på det och ännu bättre länkar mellan alla olika influenser så är detta ett band att räkna med.LÄNKAR:
https://www.facebook.com/archony.sweden/

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar