söndag 4 mars 2018

Lyssnat på: FEBRUARI

Riot Grrrl Sessions. Foto: Anna Ledin Wirén
Vintermånad nummer två levererade inte bara härligt snöfall utan också en fin uppsättning singel- och albumsläpp. Som alltid sovrar Veckans Vrål och listar tio av det finaste som passerade hörselgångarna under månaden som gått.

Memoriam - "Bleed the same" (singel, 2018)
Rutinerad grund i detta halvnya death metalband som anförs av sångaren Karl Willetts från Bolt Thrower, som startade bandet för att hylla bortgångne bandkompisen Martin Kearns och som använder bandet för att hantera och illustrera sorgeprocessen. Sorgefas nummer två, ilska, illustreras av andra fullängdaren The silent vigil som släpps 23/3.

Orphaned Land - Unsung prophets and dead Messiahs (album, 2018)
Som en fredsduva i metalformat sjunger och mässar Orphaned Land om enighet mellan de tre ack så konfliktinriktade abrahamitiska världsreligionerna. Musikaliskt är det ett hopkok av härligt snitt med egentligen alldeles för mycket teatraliska inslag för att jag borde gilla det. Men med ett starkt melodispråk hämtat från mellanöstern (bandet huserar i Israel) och till synes helt utan spärrar för vad som hör hemma i metalsammanhang har jag blivit förförd. Både musik och text andas kärlek och det gillar vi.

King Woman - "I wanna be adored" (singel, 2018)
Många andra, inte jag, hypade King Woman förra året för deras lågmälda doom på fullängdsdebuten Created in the image of suffering (2017). Jag behöver mer tid för att musiken ska sätta sig till 100% men nya singeln är fin lyssning.

We Dream Alone. Foto: We Dream Alone
We Dream Alone - "Entombed in silence" (singel, 2018)
Fenomenalt Göteborgsband som jag upptäckte i och med att Jonas Holmberg från This Gift Is A Curse illustrerat omslaget till nya skivan Æther som släpptes 28/2 men som inte når Spotify förrän 5/3. Någon slags progressiv sludge/post metal är det vi snackar om och det som släppts i singelväg låter enormt bra.

Misery Index - "I disavow" (singel, 2018)
Kanske årets mest efterlängtade (det hänger väl på om Tool får ärslet ur och släpper nytt) nya material kommer från briljanta deathgrindmästarna i Misery Index, som jag älskat sedan Traitors (2008). Då senaste skivan The killing Gods (2014) var lite lamare än vanligt känns det tryggt att singeln från kommande plattan är stenhård och inte sparar på grinden. Underbart!

Blacklisted - "Dry shaving" (singel, 2018)
Hardcoreband från Philadelphia som slänger in lite punkrock i given med ett svängigt och ösigt resultat. Bra skit.

Riot Grrrl Sessions - The 1st session (album, 2018)
Att mansdominans och diverse vidriga övergrepp mot kvinnor inom musikbranschen fått stor och välkommen uppmärksamhet på senaste tiden kan väl inte gått någon förbi. Veckans Vrål är lika god kålsupare när det gäller snedvriden representation på alla sätt och det är något att ständigt kämpa med. Tur då att initiativ som det av Canan Rosén (Twin Pigs), som går under namnet Riot Grrrl Sessions gör det normkritiska arbetet lite lättare. Inte en snopp har haft något med första fullängdaren från kollektivet, The 1st session, att göra och det har resulterat i en gedigen samling punk- och rockdängor som samtliga sparkar uppåt och mot skrevet på alla haters. Ösigt av bara helvete.


Scraps Of Tape. Foto: http://www.scrapsoftape.com/
Scraps Of Tape - The will to burn (album, 2018)
Ytterligare ett exempel på att Malmö är en musikstad att räkna med (se http://veckansvral.blogspot.se/2018/02/forza-malmo-3.html för fler) är Scraps Of Tape som precis släppt nytt album i The will to burn. Bandet kör en fin experimentell och alternativ form av rock med härliga harmonier och briljant sång. Ett riktigt fynd, som man kan se på Babel i Malmö den 10/3, då de håller releasefest.

Turbonegro - RockNroll machine (album, 2018)
Efter Scandinavian leather (2003) har mitt intresse för Turbonegro dalat rätt stadigt. Tills nu. RockNroll machine (2018) är en helt fantastisk skiva där synthmattorna är lika närvarande som den homoerotiska ansatsen i texterna, vilket lär bli en vattendelare bland bandets fans men som i mitt tycke är ett genialt drag. Van Halen vänder sig i graven och undrar vad som hände. Ett av årets bästa album än så länge.

Turnstile - Time & Space (album, 2018)
Det är också härliga hardcoregänget Turnstiles senaste alster, som är ännu mer alternativ indierock än förra skivan Nonstop feeling (2015) och som står för ett mycket högt underhållningsvärde. Bandet är släppt (tillsammans med t ex Neurosis) till Copenhell och deras warm up onsdagen 21/6 och det kommer bli helt oerhört fett.


Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar