torsdag 8 mars 2018

Special: 8 MARS

Det finns en del att vara glad över när det gäller icke-mäns situation inom den hårda musiken. Uppropet Kill The King och hashtaggen #metaltoo är ett exempel, där vittnesmål om vidriga förhållanden för kvinnor på alla positioner i branschen har uppmärksammats och förhoppningsvis fått fler snoppförsedda individer än mig att få en klump i magen. Detta pågår, och vi är alla delaktiga på något sätt tills vi gör något för att förändra situationen. Riot Grrrl Sessions är ett annat exempel, ett separatistiskt punk- och rockprojekt med en massa namnkunniga musiker från bl.a. The Heard (fortsättningen på nedlagda Crucified Barbara), Twin Pigs, Pascal och Heavy Tiger.

Men det finns en jävla massa att vara arg över också. Och därmed en hel del att göra. För alla. Lika pinsamt som det känns att "tvinga" sig själv att uppmärksamma det snedvridna i scenen för att det är 8 mars idag, lika viktigt är det väl att just ta sig i kragen och göra jobbet. Sen en vädjan till alla. Sprid ordet om svinen. Så länge tystnadskultur råder kommer de kunna köra på som vanligt. Här följer lite lyssningstips av olika slag, på dagens tema.

Kill The King - Intervju med Rockpodden. Emmy Sjöström (Heavy Metal Action Night, Emmabodafestivalen och initiativtagare till Kill The King), Sofia Bergström (Aftonbladet) och Liv Jagrell (Liv Sin) i en intressant intervju om uppropet och deras erfarenheter som kvinnor i hårdrockens tjänst.Riot Grrrl Sessions - The 1st session. Ovan nämnda kollektivprojekt. Energiskt och ilsket samt ös rakt igenom. Lyssna, knyt näven och bli mer än lovligt arg.

Mansfri (i princip) lyssningslista. Slängde ihop en lista med band eller artister där alla, eller en förkrossande majoritet, är icke-män. Slängde ihop är en lögn förresten, jag har pinsamt dålig koll. Här är i alla fall lite musik att peppa en mer jämställd vrålscen till.


Kramar VV


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar