onsdag 26 december 2018

Årets album 2018, plats 15-11

Dags för akt två av denna halsbrytande föreställning. Veckans Vrål ger: Årets album, plats 15-11. Med reservation för att jag kan ha ändrat mig imorgon.


15. THE CROWN - Cobra speed venom
I de svaga stunder då jag tvekat över Cobra speed venom och dess vara eller icke vara på denna lista har det räckt med att jag dubbelklickat på valfri låt för att bli övertygad. Inga större krusiduller, utan rätt och slätt riktigt bra och thrashig death metal, med ett oerhört högt medelvärde på underhållningen. Det är snabbt, röjigt och melodiskt och helt enkelt rakt igenom skickligt komponerade metaldängor. Cobra speed venom är en sådan där skiva som väcker min mest primitiva inre hårdrockare när jag lyssnar, vilket inbjuder till mer eller mindre smickrande danssteg och tuffa gester hemma på kammaren.

Lyssna på: Destroyed by madness, Iron crown, In the name of death, Where my grave shall stand.


14. TURNSTILE - Time & Space
När jag upptäckte Turnstile i och med debuten Nonstop feeling (2015) och deras uppstudsiga old school hardcore kändes det som att upptäcka ett nytt Rage Against The Machine. Visst, det går inte att jämföra och det är inte heller en rättvis beskrivning av Turnstiles musik, deras musikaliska territorium sträcker sig över en större area än legenderna, men känslan var i paritet med hur det kändes att stöta på RATM i fjorton års ålder. Förväntningarna var således skyhöga inför Time & Space, och även om de kanske inte infriades till 100 % är uppföljaren en mycket stark skiva. Kanske med ännu mer fokus på det 90-talsdoftande och indie-rockiga, men med en ständig underton av hur en musikalisk tolkning av ett utsträckt fulfinger bör låta. Turnstile har alla möjligheter att slå ännu bredare än vad de redan gjort.

Lyssna på: Real thing, Generator, Can´t get away.


13. BLOODBATH - The arrow of satan is drawn
Sanslöst bra döds från allas vårt all star-gäng med medlemmar från bland annat betydligt mer beskedliga orkestrar som Katatonia och Paradise Lost. Det finns två anledningar till varför Bloodbath inte får kliva upp några pinnhål till på stegen och det är dels att jag inte hunnit lyssna igenom skivan nog många gånger, dels att dödsmetall av den gamla skolan kanske inte är den genre som berör mig allra mest just nu. Det är dock helt sjukt kompetent riffande vi bjuds på The arrow of satan is drawn och att jag inte har en tillstymmelse till tråkig stund rakt igenom en ren dödsmetallskiva är ett oerhört gott betyg. Ett imponerande metalhantverk!

Lyssna på: Wayward samaritan, Warhead ritual, Only the dead survive, Chainsaw lullaby.


12. MANTAR - The mordern art of setting ablaze
The modern art of setting ablaze är den svåra tredje given från hamburgska duon Mantar och det är bara att konstatera att deras nedsvärtade sludge metal fortfarande håller oerhört bra. Ständigt närvarande är den rejäla dosen punkattityd som vi lärt oss älska med bandet och svänget är som alltid obevekligt medryckande. En skiva att dansa in våren till så småningom. Och se nu till att boka dem till sommarens festivaler, ni som har makt över sådana spörsmål.

Lyssna på: Dynasty of nails, Obey the obscene, Anti eternia.



11. ONDT BLOD - Natur
Inget hårdrocksår är komplett utan lite norsk rockinfluerad hardcore, en subgenre som våra grannar i väst är överlägset bäst i världen på. Kan man dessutom få med sig lite smittande poppunksrefränger blir succén ett faktum och jag fullkomligt euforisk, oavsett humörets utgångsläge. Natur är full av hits där det största fokuset ligger på catchy punkrock men som är utblandad med hardcore, både i rytm och sång. Ondt Blod lyckas med konststycket att vara mycket lättlyssnade men samtidigt erbjuda nog med variation för att intresset aldrig ska dala, och dessutom hålla över ett helt år. Det finns ingen rättvisa i världen om inte detta fyller större scener inom en snar framtid.

Lyssna på: Andre liv, Start han opp, Store ord (røyk og speil)

HELA LISTAN:
11. ONDT BLOD - Natur
12. MANTAR - The modern art of setting ablaze
13. BLOODBATH - The arrow of satan is drawn
14. TURNSTILE - Time & Space
15. THE CROWN - Cobra speed venom
16. BEHEMOTH - I loved you at your darkest
17. TURBONEGRO - ROCK N ROLL MACHINE
18. VANHELGD - Deimos sanktuarium
19. ZEAL & ARDOR - Stranger fruit
20. VEIN - Errorzone

LÄNK:
https://veckansvral.blogspot.com/2018/12/arets-album-2018-plats-20-16.html

Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar