fredag 6 september 2019

Lyssnat på: SOMMARSPECIAL


Chelsea Wolfe. Foto: Nick Fancher
Juni, juli, augusti, som Per Gessle hade uttryckt det, har passerat och med det en massa (förhoppningsvis) ledig tid och avkopplande aktiviteter. Även musikbranschen tar ju det lite lugnare under sommarmånaderna men i år tycker jag det haglat ovanligt mycket intressanta släpp medan man själv legat i träda och försökt ladda batterierna. På sin plats då med en lista över sommarens lyssningar, tänker den skarpsinte - inte mer än rätt, tänker Veckans Vrål. Mycket nöje!

Memoriam - Requiem for mankind (album, 2019)
Birminghams skönaste death metalgäng är produktiva som få och spottar ur sig album varje kalenderår. Och undra om tredje given Requiem for mankind banne mig inte är deras starkaste hittills. Dödsmetall att bli glad av.

Halshug - Drøm (album, 2019)
Superfin hardcorepunk från andra sidan sundet, med härlig crust i kanterna. Ser fram emot när de gästar Plan B i Malmö tillsammans med The Arson Project i slutet av september.

Refused - "Blood red" (singel, 2019)
Det är med ett härligt revolutionärt tema som Refused är tillbaka med första singeln från deras kommande skiva War music, som släpps den 18 oktober. När Lyxzén körde försnack inför "Blood red" på sommarens spelning på Copenhell rantade han härligt åt både sexism, rasism och kapitalism, till vissa hårdrockares något avslagna reaktion. Musikaliskt hade jag dock velat ha ännu mer aggressivitet, men det är en stabil start i alla fall.

The Great Old Ones - "The omniscient" (singel. 2019)
Fransmännen som jag blev förälskad i i och med Tekeli-Li (2014) men som inte lyckades fånga mig med förra albumet EOD - A tale of dark legacy (2017) är nu tillbaka med två singelsläpp som båda övertygar ordentligt. Med sådan här episk black metal är vi redo att möta hösten.

This Gift Is A Curse. Foto: https://thisgiftisacurse.bandcamp.com/
This Gift Is A Curse - A throne of ash (album, 2019)
Och med This Gift Is A Curse är vi redo för permafrost och vargavinter. Uppföljaren till magnifika All hail the swinelord (2015) är ytterligare ett exempel på att stockholmarna lirar i en egen division när det gäller att tonsätta kaos och förödelse, samtidigt som man vill dansa till eländet. Ett av årets bästa album.

Birdflesh - Extreme graveyard tornado (album, 2019)
Känslomässigt är det bjärt kontrast till härlig buskis-grindcore från de oerhört rutinerade herrarna i Birdflesh. Musikaliskt handlar det dock inte om någon buskisnivå, utan ren professionalism och en mycket lyssningsvärd grind med influenser från metallens alla håll och kanter. Jag har sprungit en hel del till denna skiva i sommar, så att säga att Birdflesh räddat mig från total kroppsligt förfall under semestern är ingen överdrift.

Hangman´s chair - "Lost brothel" (singel, 2019)
För mig, som är oerhört svag för band som Pallbearer och Khemmis, är upptäckten av franska Hangman´s chair en välkommen injektion i doomtarmen. Episk och melankolisk sång på kompetent och släpigt riffande, det gör ju en knäsvag. I oktober släpps EP:n Bus de Nuit.

Chelsea Wolfe - "American dream" (singel, 2019)
Världens mest metal-orienterade singer song writer? Kanadensiskan med den otroliga förmågan att gestalta mörker med avgrundsdjup musikalisk skönhet är i alla fall tillbaka med nya singlar från kommande skivan Birth of violence, som släpps om en vecka i skrivandets stund. Lite mindre dist och tyngd än de senaste alstren, men det gör mig inget. Vacker, sa Bill. Dystert, sa Bull.

BAEST. Foto: https://baestband.bandcamp.com/
BAEST - "As above, so below" (singel, 2019)
Danmarks finaste dödsmetallgäng går från klarhet till klarhet och ynglingarnas gig på Copenhell i somras var ett av festivalens allra bästa. Bandet vet verkligen hur man tar en publik och det var ett hejdundrande death metal-party rakt igenom. Di danske, di kan. I min spåkula kommer dessa goa gubbar gå långt.

Honningbarna - "King kong justice" (singel, 2019)
Norges finaste punkare med hjärtat precis där det hör hemma gör alltid underhållande och smittsam punk med vackra budskap om kärlek och solidaritet. Jag kommer aldrig förstå varför jag inte såg dem när de gästade Malmö senast. Lathetens vägar äro besynnerliga.

Pyramido - "Utvägen" (singel, 2019)
Malmös finaste sludgepoeter ska äntligen följa upp Vatten (2016) och det gör de med numeriskt korrekta titeln Fem. Två singlar har sett dagens ljus och är det inte upplyftande och lättsamt så är det i alla fall vackert, känslosamt och brutalt. Gött att dela riktnummer med så fina kompositioner.

Alcest - "Protection" (singel, 2019)
Metalvärldens vackraste fransman Neige är tillbaka med ljuv musik och det smälter ju ens härdade hjärta på två röda. Levererar han något i nivå med fantastiska Kodama (2016) på nya skivan Spiritual instinct blir det svårslaget i år. Den 25 oktober får vi njuta av den helhet som fina "Protection" är en lovande del av.

Monolord - "The last leaf" (singel, 2019)
Riffgudarna i Monolord  får numera betecknas som rutinerade rävar på den internationella doomscenen, med en oerhört hög lägstanivå på låtsnickeriet. Nya singeln "The last leaf" är inget undantag, med lite nya twists på ett bekant och välsmakande recept. Det bjuds exempelvis på något mer melodiösa inslag, vilket aldrig är fel i min bok.

Abbath - Outstrider (album, 2019)
Extremmetallens kapten Haddock är tillbaka med ny medryckande och så där lite lagom ond black metal. Andra fullängdaren är en orgie i ös och metalpropaganda och får en, genretillhörigheten till trots, att dra en del på smilbanden. En black metal att fylla dansgolven med.

TOOL Fear inoculum (album, 2019)
The moderskepp of alla skivsläpp i år. Och inte är jag besviken heller, trots enorma förväntningar och 13 års väntan. Jag är väl inte golvad heller för den delen, utan mest försiktigt positiv och med en växande förnöjsamhet med varje lyssning. Vissa av låtarna golvar dock mig, som exempelvis ösiga "7empest".



Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar