söndag 6 maj 2018

Lyssnat på: MARS + APRIL

Nervosa. Foto: mhf-mag.com
Mycken tid har gått sedan jag hade stånna (jämtländska för tid) att uppdatera här på Veckans Vrål. Följaktligen kommer här en extra köttig lista över de månader som passerat och den musik som förgyllt dem. 2018 ter sig mer och mer som ett riktigt formidabelt musikår, vilket jag hoppas följande lista kommer illustrera.

At The Gates - "To the drink from the night itself" (singel, 2018)
Tre singlar från At The Gates kommande skiva To drink from the night itself  har sett dagens ljus och fortsätter det så här kommer den slå At war with reality (2015) på fingrarna, och det rätt rejält. Den 18/5 släpps den.

Vojd - The outer ocean (album, 2018)
Härlig och namnkunnig svensk heavy metal som snurrat en hel del i lurarna sedans släppet i mars, med formidabla melodier och enastående sång från Joseph Toll (ex-Enforcer). Hette tidigare Black Trip och har Peter Stjärnvind som anförare. Alltså inga duvungar i metal-Sverige.  

Ancst - Ghost of the timeless void (album, 2018)
Antifascistisk metal har en självklar gräddfil in i hjärtat på undertecknad och när den är så fint komponerad som tyska Ancst, med deras mix av framför allt crust och melodiös black metal, då smälter man ju totalt.

Ancst. Foto: https://angstnoise.bandcamp.com/
The Crown - Cobra speed venom (album, 2018)
Svenska veteraner som jag inte lyssnat nämnvärt på förrän finfina Cobra speed venom. Det övertygade mig så pass att jag hävdar att den är en av årets bästa skivor hittills. Melodi, tyngd och ös samsas och det finns inte en tråkig stund. Metal-guld!

Nervosa - "Never forget, never repeat" (singel, 2018)
Elak och brutal thrash metal från Sao Paolo med en härlig känsla av ilska och samhällskritik. Inte en snopp i lineupen vilket inte ska spela någon roll men som känns väldigt uppfriskande i dagens metalklimat. Trions tredje skiva, Downfall of mankind släpps 1/6.

Erdve - Vaitojimas (album, 2018)
Den litauiska metalexporten är inget det talas om dagligen, men i och med Erdve har antalet prominenta band från landet i min kännedom fördubblats - Au-Dessus har jag redan tjatat om (http://veckansvral.blogspot.com/2017/05/recenserar-au-dessus-end-of-chapter.html). Erdve och deras svartnade hardcore/sludge för tankarna till exempelvis This Gift Is A Curse och vet man vad jag tycker om det bandet förstår man att detta faller mig mycket väl på läppen. Upptäcktes tack vare Aftonbladets metalskribent Sofia Bergström, som släpper delikata spellistor med jämna mellanrum. Kolla in dem!

Erdve. Foto: https://erdvesom.bandcamp.com/
Ghost - "Rats" (singel, 2018)
Trots alla turer och mindre smickrande detaljer kring bandet och frontmannens förehavanden går det ju inte undvika att gilla musiken. Sommarens spelning på Copenhell ska bli kul att bevittna.

Rotten Sound - Suffer to abuse (EP, 2018)
Finska grindgiganter som alltid står för kvalitetsmusik. Inget undantag på nätt förpackade EP:n Suffer to abuse vars sju låtar är över på smidiga 11 minuter.

Toundra - Vortex (album, 2018)
Apropå exotiska metalländer är Toundra spansk post metal av finaste kvalitet som jag upptäckte i och med deras gig på A Colossal Weekend förra året. Nya albumet är fint så det förslår.

A Perfect Circle - Eat the elephant (album, 2018)
Alla har snackat så mycket om Tool och den eviga väntan på ett nytt album att man knappt tänkt på att A Perfect Circle skulle kunna släppa något, och dessutom något helt enastående. Jag är svagare än någonsin för bandet och de kluriga men i sammanhanget rätt lättlyssnade sångmelodierna på Eat the elephant. Det är mer mainstream än vanligt men det gör mig inget överhuvudtaget.

Anaugh Conda - At last (album, 2018)
Östersundsk punkrock med fantastiskt fina melodier och grym stämsång som stora behållning. Utan att ha någon del i det (jag flyttade för tretton år sedan) blir jag stolt över vad den forna hemstaden har att erbjuda musikaliskt. Så pass att det kommer en special om det inom kort här på Veckans Vrål.Håll utkik!

Khemmis - "Isolation" (singel, 2018)
2018 ser ut att bli ett fint år för doom, vilket sprillans ny skönsångsdoom från hjältarna i Khemmis kommer ha en stor del i. Första singeln från kommande albumet Desolation är enormt fin och jag längtar till 15/6 då vi får skåda hela härligheten.

YOB - "The screen (singel, 2018)
Som om det inte vore nog kommer betydligt brötigare men lika briljanta YOB med nya albumet Our raw heart den 8/6. "The screen" är en tungt malande historia som bådar mycket gott inför det släppet. Semestern är räddad!

God Is An Astronaut - Epitaph (album, 2018)
Episk och fin postrock från Irland med klart distade ambitioner och som jag älskat sedan Age of the fifth sun (2010). Som alltid mycket behagligt att vila öronen mot.

Pallbearer - "Dropout" (singel, 2018)
Det är också Pallbearer och deras välsjungna doom. Singeln "Dropout" ska nog inte tas som en signal om nytt album, det vore något tidigt i och med att kvartetten fortfarande turnerar med fina Heartless (2017). Den turnén tar dem för övrigt till Vega i Köpenhamn den 3/8, vilket jag inte ämnar missa.


Kramar VV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar